Robotların İnsanlığın Sonunu Getiremeyeceğini Gösteren Nedenler

Robotların İnsanlığın Sonunu Getiremeyeceğini Gösteren Nedenler

Son zamanlarda gündemde iş gücünde robotlaşmayla birlikte, robot gücünün insanların sonunu getireceği düşünceleri yaygınlaştı. Bu durumun günümüzde gerçekleşmiş olmasa dahi, ileriki zamanlarda kendini göstereceği düşünülmekte. Teknolojiyle ilgili dünyanın birçok yerinden insanlar da bu konuya ilişkin çeşitli görüşlerini paylaşmaya devam ediyor. Peki, robotların dünyayı ele geçirmesi muhtemel olabilir mi? Yapay bir zeka, insan zekasının ve vücudunun yerini tutabilir mi? İşte, robotların insanlığın sonunu getiremeyeceğini gösteren nedenler;

Eşi Benzeri Olmayan Yaratılış; İnsan Aklı

Robotların dünyayı ele geçiremeyeceğine dair en büyük kanıt belki eşi benzeri olmayan insan aklı olabilir. Algı yetersizliğinden tutun etkileşime kadar her alanda eksik kalan robotlar insan aklı konusunda da geri kalmakta. Robotların her ne kadar dünyayı ele geçirme tehlikesi olsa dahi, kendinden üst seviyede olan insan aklı buna dur demeyi başarabilecek seviyededir.

Algı Yetersizliği

Dünyada, dokunduğundaki insan algısını yakalayabilecek bir teknoloji henüz üretilemedi. Bunun günümüzde pek mümkün olacağını da sanmıyoruz. Robotların belki en eksik kaldıkları nokta zeka ve algı boyutlarıdır. Bu sorun, robotlarda insan zekası kadar değerli bir yapının oluşturulamamasından kaynaklanmaktadır. İleriki dönemlerde böyle bir yapı oluşturulur mu bilinmez.

Robotların İnsanlığın Sonunu Getiremeyeceğini Gösteren Nedenler

İnsan Benzeri Ellerden Yoksun Olması

Günümüzde birçok örneğini gördüğünüz robotlar, söz konusu temas ya da bir nesneyi yerden kaldırmak olduğunda oldukça yeteneksiz. Bunu herhangi bir robotu izlediğinizde açık bir şekilde fark edebilirsiniz. Çeşitli bilimsel uğraşlar sonucu geliştirilen bu eller temas ve algı konusunda oldukça yetersiz.

Çevresi ile Olan Minimum Etkileşimi

Robotların insanlığın sonunu getiremeyeceğini gösteren nedenler arasında bir de kişilerarası etkileşim yer almakta. Günümüzde icat edilmiş olan robotlar bu bakımdan da oldukça eksik kalmış durumda. Robotlar, kişilerle ya da nesnelerle arasında bir bağ kuramıyor. İletişim sağlayamıyor. Bu da robotları insan gibi bir varlık yanında oldukça aşağı çekiyor.

Bu noktada piyasaya sürülmüş olan robotların birçok noktadan eksik kaldığını görebiliriz. Gelişen teknoloji ile robot gelişiminde yeni aşamalar katedilse dahi, herhangi bir tehlike ile karşı karşıya kalındığında daha üst seviyede olan insanlığın da buna bir dur diyeceğini unutmamak gerek.