Qualcomm Apple

Qualcomm, kendi işlemcilerini kullanması için Apple’a para ödemiş!

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan araştırmalara göre Qualcomm, Apple’ın amiral gemilerinde kendi LTE modemlerini kullanması için şirkete 2 milyar dolar para ödemiş. Komisyon, bu durumun rekabeti kötü yönde etkilediğini söyleyerek şirkete büyük bir miktar para cezası verdi.

Avrupa Komisyonu son derece ilginç bir nedenden ötürü Qualcomm’a para cezası verdi. Komisyon, üreticinin Apple’a 2 milyar dolar vererek yeni iPhone modellerinde Qualcomm LTE modemlerinin kullanılmasını sağladığını ortaya çıkardı. 2011 ve 2016 yılları arasında geçerli olan anlaşma, iPhone modellerinde LTE modemlerinin kullanılmasını sağladı. Ancak bu anlaşmanın tamamlanmasının ardından Apple, Intel modemlerini kullanmaya yöneldi. Anlaşmanın devam etmesini isteyen Qualcomm, Apple’ı farklı ülkelerde dava ederek şirkete zarar vermeye çalıştı. Bu davalardan birisi de iPhone’un ABD’deki satışını yasaklamaktı.

Qualcomm Apple

Qualcomm neden Apple’a ödeme yaptı?

Qualcomm, gelirinin az bir miktarını LTE modemlerinin satışından elde ediyor. Genellikle fikri mülkiyetten gelir sağlayan bu donanımlar, yaklaşık 30 milyar dolarlık koca bir endüstriyi besliyor. Yani Qualcomm’un Apple’a ödeme yapmış olması, şirketin fikri mülkiyet üzerinden para kazanmaya devam edeceği anlamına geliyordu.

Qualcomm Apple

Qualcomm’un Komisyon’dan aldığı ceza

LTE modem üreticisinin böyle bir yola başvurarak hem sektördeki şirketleri, hem de sektörün dengesini etkilediği kararına varan Avrupa Komisyonu, Qualcomm’a 1.2 milyar dolar ceza verdi. Şirketin Apple’a yaklaşık 2 milyar dolar ödediği düşünülürse, bu son derece iyi bir ceza miktarı.

Şimdi bu olayın da ortaya çıkmış olmasıyla birlikte Apple’ın Intel’i tercih edeceği söyleniyor. iPhone X’in Qualcomm’un LTE modemlerini kullanan son iPhone olacağı, Apple’ın Intel ile 5G modemler üzerinde çalışmalara başladığı söylentileri uzun bir süredir gündemdeydi. Bakalım yeni iPhone’da Intel modemlerini görecek miyiz.