web sitesi 1

PC ve Akıllı Telefon’dan Site Engelleme Nasıl Yapılır?

Günümüzde çocukları gerek sosyal medya gerekse bazı web sitelerinden yayınlanan içerikleri nedeni ile erişilmesini engellemek isteyen ebeveynler bulunuyor. Sizde bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan bazı siteleri engelleyip çocuklarınızın bu sitelere engellemek istiyorlar. Bahsi geçen web sitelerini nasıl engelleyeceğinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.


Bir cihaz üzerinden ulaşmak istediğiniz bir web sitesi adı yazdığınızda, tarayıcınız önce o adresi bir IP adresine dönüştürmektedir. Dönüşen IP adresi üzerinden ulaşmak istediğiniz web sitesine yönlenirsiniz. Bu çalışma mantığı Apple, Linux, Unix, Netware, ister Windows olsun aynı şekilde çalışır.

IP adresleri DNS adı verilen bir prosedür serisine bağlıdır. Alan Adlarını, bilgisayarınız üzerinde bulunan HOSTS dosyası kullanarakta çözülebilir. kimileri için bu yol karmaşık geldiğinden kullanılabilecek ufak bir program sayesinde bilgisayarınızdan istenmeyen web siteleri engellenebilir.

Bluelife hosts editör adında ki program, aslında bir ana dosya düzenleyicisidir. Dosyayı  kolayca düzenlemenizi sağlar. Bu program sayesinde de ziyaret edilmesini istemediğiniz web sitelerine erişimi aşağıda ki adımları izleyerek engelleyebilirsiniz.

site engelleme 1 site engelleme 2 site engelleme 3 site engelleme 4 site engelleme 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sırasıyla bu işlemleri yaparak istemediğiniz web sitelerine erişimi engelleyebilirsiniz.

Akıllı Telefonlar da Site Engellemek (Android)

Google Play Store’dan ücretsiz olarak indirebileceğiniz “Block Site” uygulaması ile web sitelerini kolaylıkla engelleyebilirsiniz.

Android Telefonda Site Engellemek Rootsuz 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uygulamayı indirdikten ve yükleme işlemi tamamlandıktan sonra, ayarlar bölümünden “Cihaz Erişilebilirliğini” etkinleştirmenizi isteyecektir. Bu işlem uygulamanın çalışması için zorunlu bir adımdır.

Android’de Block Site Nasıl Kullanılır?

Cihaz Erişilebilirlik ayarlarını düzenleyerek yani “Block Site” özelliğini açık duruma getirdikten sonra web sitelerini engellemeye başlayabilirsiniz.

Block Site, Android tarayıcınızda web sitelerini engellemek için birkaç izin isteyecektir. Alınan bu izinler ile tarayıcı penceresinin içeriğini kontrol edilebilecektir. Block Site aynı zamanda çeşitli reklamlardan kurtulmanızı sağlayan bir uygulamadır.

Android Telefonda Site Engellemek Rootsuz 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uygulamayı açtığınızda sağ alt taraftaki yeşil simgeye dokunarak engellemek istediğiniz bir web sitesinin adresini girmeniz gerekiyor. Ayrıca “Yetişkin web sitelerini engelle” seçeneği ile uygunsuz web sitelerin otomatik olarak engellenmesini de sağlayabilirsiniz.

İphone’dan YouTube Engelleme

İlk Alternatif: YouTube Erişimini İnternet Sitesi Üzerinden Engelleme

1) “Sınırlamalar” Ayar Bölümünden İnternet İçeriği Filtresi

YouTube’u yada istediğiniz farklı bir web sitesini Safari’de “Yetişkin İçeriğini Sınırla” ayarları üzerinden engellemektir. Bunun için yapmanız gereken adımlar şu şekilde:

Ayarlar>Genel>Sınırlamalar>Web Siteleri>Yetişkin İçeriğini Sınırla

1 1 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burada, unutmamanız gereken ilk şey ise YouTube’un internet adresini “Asla İzin Verme” listesine eklemek olmalı. Şayet, bir internet sitesini “www” formatını kullanarak engelleyemiyorsanız, aynı adresi farklı biçimde yazarak engellemeyi deneyebilirsiniz. Örnek olarak, YouTube’u mobil cihazlarda engellemek için “www.youtube.com” yerine “m.youtube.com” yazımını kullanmanız gerekebilir. Bir çok internet sayfası, mobil cihazlar için yarattıkları sitelerinde “www” yerine “m” formatını kullanıyorlar. Dolayısı ile iki formatı da engellemenizi öneriyoruz.