Ofislerde Çalışanlar Koronovirüsten Nasıl Korunmalı

Ofislerde Çalışanlar Koronovirüsten Nasıl Korunmalı?

Koronavirüs salgını nedeniyle ülkemizin ihtiyacını karşılamak için ofislerde fedakârca görev yapan tüm çalışanlarımız bulunuyor. Ofis çalışanlarının sağlıklarını korumak ve ofiste sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak adına, öneriler hazırladık.

Bugünleri geride bırakacağımıza gönülden inanarak önerilerimize geçiyoruz.

◦İş yerine ulaşımda toplu taşıma araçlarını kullanıyorsak, maske takmaya ve sosyal mesafeyi korumaya özen gösterelim, tutunmak zorunda kaldığımız tüm yüzeylere eldiven veya kağıt mendille temas etmeye çalışın.

◦Ofislerde görev yaparken maske takmaya ve diğer çalışanlarla aramızda en az 3-4 adım mesafe olmasına dikkat edin.

◦Maske takmadan önce; ellerimiz alkol bazlı el dezenfektanıyla veya sabun ve su ile ovalayarak temizleyin; maskenin ağız ve burnumuzu örttüğünden ve yüzümüzle maske arasında boşluk olmadığından emin olun.

◦Maskeyi kullanırken; ön yüzüne dokunmaktan kaçının, eğer unutarak dokunursanız, ellerimizi alkol bazlı el dezenfektanı veya sabun ve su ile ovalayarak temizlemeliyin.

◦Maskeyi çıkarırken; önüne dokunmadan çıkarıp, bir poşete koyduktan sonra kapaklı bir çöp kutusuna atın, ellerimizi alkol bazlı el dezenfektanı veya sabun ve su ile ovalayarak temizlemeyi unutmayın.

◦Ellerimizi sık sık yıkamak ve yüzümüze dokunmaktan kaçınmak, koronavirüsten korunmanıza yardımcı olabilecek en önemli tedbirlerdir. Özellikle yemekten önce, tuvaletten sonra, ağız ve burnunuzu elledikten, hapşırdıktan veya öksürdükten sonra ellerimizi en az 20 saniye süreyle ovarak sabun ve ılık suyla yıkayın.

◦Masanızda en az %60 alkol içeren el dezenfektanı veya kolonya bulundurun. Sabun ve suya kolay erişemiyorsanız, el dezenfektanı kullanmak, ellerinizi dezenfekte etmenin hızlı bir yoludur. Ancak ellerinizi su ve sabunla yıkamanın, damlacıkları ve viral kirleticileri yıkamakta daha fazla etkinliği vardır. El dezenfektanı yüzeysel bir temizlik sağlar, bu yüzden ellerimizde kir yoksa, ellerinizde olan virüsü öldürmede etkilidir. Ancak, kirli ellerde virüs kirin altına saklandığında el dezenfektanı ona ulaşamaz, ancak su ve sabunla yıkamak gerekir.

◦Yapılan iş, eldiven kullanımını gerektirmiyorsa, virüsten korunmak amacıyla eldiven kullanmayalım; eldiven kullanımının gereksiz bir güven hissi oluşturup, el yıkama sıklığını azaltarak ellerle bulaş riskini arttırabileceğini unutmayalım. Eldiven kullanmak gerekliyse, eldiveni takmadan önce ve çıkardıktan sonra ellerimizi su ve sabunla, ovalayarak en az 20 saniye yıkayalım.

◦Öksürürken ve hapşırırken mümkünse bir kâğıt havlu, bu yoksa dirseğimizin iç kısmıyla ağzımızı kapamaya özen gösterelim. Kullandığımız kâğıt havlu, maske, eldiven gibi bulaş nedeni olabilecek şeyleri poşet içerisinde, kapalı çöp kutularına atalım.

◦Güne başlarken ilk olarak çalışma masamızda sık sık dokunacağımız yüzeyleri kolonya vb. alkol bazlı dezenfektanlarla silmeli, yüzeylere çıplak elle dokunmaktan kaçınmalıyız. En sık dokunduğumuz öğeleri, yani klavyemizi, faremizi, monitör düğmelerini, masa telefonumuzu ve masa yüzeyini temizlemeye odaklanmalıyız.

◦Özellikle kahve makinaları, kapı kolları, masa yüzeyleri, sandalye arkalıkları, ışık anahtarları, kablolar, telefonlar, telefon ahizeleri, uzaktan kumandalar, tutamaklar, dokunmatik ekranlar, paylaşılan elektronik malzeme ve ekipmanlar, dijital tabelalar, asansör düğmeleri, tuvaletler, lavabolar gibi ortak öğeleri kullandıktan sonra ellerimizi sık sık yıkayalım.

◦Ofiste çok sık dokunduğunuz ortak ögelere (kapı kolu vb) bir kağıt mendille temas ederek, mendili çöpe atabilirsiniz.

◦Ofis oturma düzeninde, diğer çalışanlarla en az iki metre (3-4 adım) mesafeyi gözetecek aralıklarla çalışmaya dikkat gösterelim. Diğer çalışanların telefonlarını, masalarını, ekipmanlarını veya diğer çalışma araçlarını kullanmayın.

◦Eğer masaları paylaşmak gerekiyorsa, herkesin ekipmanını, iş istasyonlarını ve temas ettikleri yüzeyleri farklı bir noktaya gittikleri anda temizlemeleri gerekir.

◦Sarılmalar ve el sıkışmaları dahil olmak üzere her türlü fiziksel temastan kaçının

◦Kapalı ofisleri sık sık havalandırmayı unutmayın!. Eğer merkezi bir havalandırma sistemi yoksa, karşılıklı en az iki pencere açılarak odaya taze hava girmesi sağlanmalıdır.

◦Yemekhanede, dinlenme odalarında kişiler arası mesafe en az üç-dört adım olacak şekilde oturmaya özen gösterelim; yemek alanlarında mümkünse her gün aynı yerde oturmaya çalışın.

◦Ofiste, su, çay ve kahve için kendi bardaklarımızı kullanmaya dikkat edin.

◦Kendinizi hasta hissediyorsanız (ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa) hiçbir koşulda işe başlamayın, evde kalın, bir hekime veya sağlık merkezine durumunuzu bildirin.