windows 10 mac 1

Mac’e Windows 10 Nasıl Kurulur?

Windows 10’un Mac üzerinde nasıl çalıştırabileceğinizi araştırıyorsanız bu rehber işinize yarayacaktır. Öncelikle Windows’unuzu sanallaştırma yazılımını kullanarak, Mac’inize güvenle kurabilirsiniz.


Sanallaştırma / Boot Camp

Şayet Mac üzerinde hem Windows olsun hem de OS X olsun istiyorsanız Boot Camp kullanmalısınız. Böylelikle sabit diskiniz üzerinde ayrı bir bölüm oluşturulur ve bu bölüme Windows’u kurabilirsiniz.

Sanallaştırma yazılımı çalışma mantığında yazılım sadece dosya oluşturma ve bir PC sanal örneğini oluşturur. Mac yazılımı çalıştırıyorsanız Mac sabit sürücünün bölüm haritası ile karıştırması söz konusu olabilir. Ancak sanallaştırma yazılımı ile yanlışları temizlemek çok kolay olacaktır.

Sanallaştırma Yazılımını Yükleme

Sanallaştırma yazılımı olarak bazı yazlımlar ücretli ancak tamamen ücretsiz olan VirtualBox’ı indirmeniz daha uygun olacaktır.

virtualbox mac 640x406 1

Ayrıca VirtualBox ücretsiz bile olsa VMware Fusion ve Parallels Desktop gibi alternatifler ile karşılaştırıldığında, güçlü performansa sahip olmadığını da belirtmiş olalım.

Mac için sanallaştırma yazılımlarını aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz:

Windows 10’u İndirin

Sanallaştırma yazılımını indirdikten sonra, Windows 10’un ISO görüntüsüne sahip olmanız  gerekiyor.

Yeni Bir Sanal Makine Oluşturun

  • VirtualBox’ı açın.
  • New/Yeni düğmesine tıklayın.
  • Name/Ad alanına, “Windows 10” veya ne istiyorsanız yazın.
  • Type/Tip Microsoft Windows olarak bırakın.
  • Version/Sürüm menüsüne tıklayın ve Windows’u 8.1 (64 bit) seçin.

virtualbox name vm apple 640x436 2

Sorunsuz bir kurulum için varsayılan ayarları kullanmanızı öneririz, bu kısımları değiştirmemeniz gerekiyor. VirtualBox Yöneticisi’nde listelenen sanal makine oluşturulacaktır. Bunu seçin ve Start/Başlat düğmesini tıklayın.

virtualbox manager start mac 640x430 3

Windows 10 Yükleyelim

Sanal makine oluşturma işlemi bittiğinde  aşağıda yer alan uyarı gelecektir: “Bir sanal optik disk dosyası ya da sizin yeni sanal makine başlatmak için bir fiziksel optik diski seçin” Eğer indirdiğiniz, Windows 10 ISO dosyasını bulmak için kullanabileceğiniz dosya tarayıcısına gidin ve klasör simgesini tıklayın.

virtualbox locate iso mac 640x436 4

Start/ Başlat düğmesine tıklayın.

Windows 10 yükleyicisinin verdiği yönergeleri izleyin. Windows’u yüklemek istediğiniz yer sorulacaktır; Tek seçenek ayrılmamış alan sadece VirtualBox oluşturduğunuz sanal sabit disk karşılık gelen bir sürücü olmalıdır. Onu seçin ve Next/İleri’ye tıklayın.

Standart adımları tamamladıktan ve sanal makine yeniden başlatıldıktan sonra, Mac üzerinde çalışan Windows 10 masaüstünüz sizi bekliyor olacak..