iOS 13 Guncelleme 1

iOS 13’teki Çoklu Kamera Desteği ve Aynı Anda Video Özellikleri

iOS 13’te Apple, uygulamaların aynı anda birden fazla mikrofon ve kameradan tek bir iPhone veya iPad üzerinde fotoğraf, video, ses, meta veri ve derinlikli fotoğraflar çekmelerini sağlayan çoklu kamera desteği sunuyor. İşte iOS 13 Kamera detayları;

iOS 13 Çoklu Kamera

Apple, OS X Lion’dan beri macOS’ta çoklu kamera yakalamayı uzun süredir desteklemektedir, ancak şimdiye kadar, donanım sınırlamaları iPhone’lar ve iPad’ler için API’lerin kullanılmasını engelledi.

iOS 13 Kamera

iOS 13‘teki yeni özellik ve API’ler, geliştiricilere, örneğin öne bakan kameralardan ve arka kameralardan aynı anda video, fotoğraf veya ses akışı sağlayan uygulamalar sunmalarını sağlayacaktır.

iOS 13 Çoklu Kamera Desteği w / AVCapture

WWDC sırasındaki yeni özellik sunumunda, Apple aynı zamanda ana kameradan aynı anda kayıt yaparken kullanıcıyı öne bakan kameradan kaydeden resim içinde bir video kayıt uygulaması başlattı.

Demo uygulaması ayrıca, video uygulamasının kaydedilmesini ve Fotoğraflar uygulamasında oynatma sırasında anında iki kamera arasında geçiş yapabilme özelliğini de etkinleştirdi. Bu özellik, geliştiricilere, eğer seçtikleri Back Wide ya da Back Telefoto kameraların ayrı akışlarını içeren çift TrueDepth kameralar üzerinde kontrol sağlayacaktır. Yeni çoklu kamera özelliği, yalnızca iPhone XS, XS Max, XR ve iPad Pro da dahil olmak üzere daha yeni donanımlar için iOS 13‘te desteklenecektir.

Apple, kamera geliştiricilerin kameranın normal yeteneklerine karşı bazı yapay sınırlamalar getirdiğini fark edeceklerini belirten çoklu kamera çekimi için bir dizi desteklenen format listelemiştir.

Mobil cihazlardaki güç kısıtlamaları nedeniyle, Mac’ten farklı olarak iPhone’lar ve iPad’ler tek kameralı çoklu oturumlarla sınırlandırılacak; bu, aynı anda birden fazla uygulamada veya birden fazla kamerada birden fazla oturumda birden fazla oturum yapamayacağınız anlamına gelir. Bazı cihazlarda hangi kameraların desteklendiğini hangi yakalama kombinasyonlarının dikte ettiğini belirleyen çeşitli desteklenen cihaz kombinasyonları da olacaktır.

Apple’ın kendisinin iOS 13 Kamera uygulamasında herhangi bir yeni çoklu kamera özelliğini kullandığı görülmüyor, ancak bunun ufukta AVCapture’da resmen destek sağladığı gibi bir şey olduğunu hayal ediyoruz.