iOS 13 Karanlik Mod 1

Karanlık Mod iOS 13’e Geliyor

Apple, bu yılki mobil işletim sisteminin yeni sürümü olan iOS 13’e karanlık mod getiriyor. Şirket, özelliği macOS Mojave’ye getirdikten bir yıl sonra WWDC 2019’da duyurdu.

iOS 13 Yenilikleri

Sahnede, şirket Haritalar, Notlar, Takvim, Müzik ve Mesajlar dahil olmak üzere karanlık modda çalışan popüler uygulamalarının çoğunu gösterdi. Şirket ayrıca karanlık modun iPadOS ile iPad’e geldiğini de doğruladı.

iOS 13

Şirket, modun tüm yerel uygulamalarında kullanılabileceğini ve üçüncü taraf uygulama geliştiricileri tarafından da kullanılabileceğini söylüyor. Kullanıcılar, iOS 13’ün karanlık modunu ayarlanan bir saatte veya günbatımında otomatik olarak açılmasını ayarlayabilir.

Bugünün duyurusu, Google’ın bu yıl sonra Android Q’ya bir tane getireceğini söyledikten sonra 2019’da her iki büyük mobil işletim sisteminin de karanlık bir modda olacağı anlamına geliyor. Android’in karanlık modu zaten Q’nun beta sürümünde mevcut ve Google, yeni renk düzeninden yararlanmak için birinci taraf uygulamalarını güncellemek için zor.

Başlatılmamış olanlar için, karanlık modlar son yıllarda inanılmaz derecede popüler bir özellik haline geldi. Kısmen işlevsel nedenlerden ve kısmen de havalı göründüklerinden dolayı. Göz yorgunluğunu azaltabileceklerini iddia etmelerine rağmen, titrek bir bilimsel temele sahip olmalarına rağmen, daha koyu renk şemalarıyla daha az pil ömrü kullanma eğiliminde olan OLED ekranlı cihazlara daha somut faydalar sağlayabilirler. Örneğin Android Q’da, cihazlar pil tasarrufu moduna alındığında otomatik olarak karanlık modu kullanır.