İnsan Zekasına Sahip Robot Kafe Açıldı

İnsan Zekasına Sahip Robot Kafe Açıldı

Teknolojinin kalbinin attığı yerlerin başında gelen ülke Japonya’dır. Japonya her yıl bir yeniliğe imza atıyor. Bu sefer adını yazdırdıkları yenilik ise insan zekasına sahip robot kafelerdir. Müşteri olarak gittiğiniz bir kafede sizlere robotların hizmet verdiğini hayal edebiliyor musunuz? Japonya bunu hayal etmiş ve hayata geçirmiş bir ülke. Robotların yapılması bilindik, alışıldık bir durum olsa da bir kafe hizmetini üstlenebilecek kadar zeka ürünü olarak ortaya çıkması pek alışıldık bir tablo değil. Bunu yapan firmanın adı Softbank Robotics’tir. Şirket Tokyo’da temizlikçi, garson ya da eğlendirme amaçlı olarak çalışan personellerle hizmet vereceğini açıkladı. Tüm bu görevleri robotlar üstleniyor. Müşteriler için oldukça keyifli ve eğlenceli bir hizmet sunumu olarak güzel bir fikir sunmuşlar.

İnsan Zekasına Sahip Robot Kafe Açıldı

Bu Robotları Sıra dışı Yapan Nedir

Robotlar artık insanların çok aşina olduğu ve pek de şaşırmadığı bir teknoloji haline geldi. Öyle ki robotlara vatandaşlık veren Birleşik Arap Emirlikleri’ni düşünürsek, robotlar insanlardan biri haline gelmeye başladı. Yapay zeka ve robot teknolojisi olağan gelişmeler olarak kabul edilmeye başlansa da kafede çalışan bu robotları sıra dışı yapan birtakım özellikler bulunmaktadır. Bu robotların adı Orihime-D’dir. 120 cm boya sahip olan robotlar felçli insanların kontrolündedir. Felçli bir hastanın göreceği şekilde yerleştirilen bir ekran sayesinde robotun üzerinde bulunan kameradan alınan canlı görüntüyü izlenebiliyor. Yani felçli hasta, robotun kimlere hizmet ettiğini bu kamera sayesinde görebiliyor. Bu hasta robotu komite edebiliyor. Örneğin, robotu hareket ettiriyor, etrafa baktırıyor, konuşturabiliyor ve bir eşyayı tutabiliyor. Yani robotları kontrol ederek felçli hastalar, diğer çalışanlar gibi oluyor, asgari ücret üzerinden maaşlarını dahi alabiliyorlar.

Robot Kafenin Faydaları Neler

Öncelikle robot kafelerin felçli hastaları hayata bağlamak gibi ulvi bir faydası vardır. Felçli hastaların hayata küsmesine engel olurken, gelen müşterilerin de eğlenmesini sağlamaktadır. Bir yapay zeka olmadan, bizzat insanlar tarafından komite edilen garson robotlar büyük ilgi görmektedir. Bunun yanında harika bir sosyal farkındalık oluşturmaktadır. Hem müşteriler için eşsiz bir deneyim hem de sosyal anlamda yararlı bir uygulama olmuştur. Böyle sosyal faydaların artması teknolojilerden beklentiler arasındadır.