Çin

Çin Elektrikli Araçları Kablosuz Şarj Edebilecek Otoyol Üretti! [Video]

Çin’li bilim adamları güneş enerjili otoyol ile elektrikli araçları şarj edecek! 1 kilometrelik kısmı tamamlanan yolun testleri başarı ile sonuçklandı!

Çin’in Qilu, Ulaştırma Geliştirme ekibi tarafından tasarlanan ve monte edilen güneş yolu geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Shandong eyaletinin başkenti Jinan’da açılan otoyol tasarım bakımından en alt kısımda izolasyon katmanı, orta kısmında fotovoltaik paneller ve en üstte görünen kısımda şeffaf betondan oluşmakta.

Elektrikli Araçları Kablosuz Şarj Edebilecek!

Çin

Yaklaşık 6 bin metre karelik bir alanı kaplayan paneller tam performansta yaklaşık 800 kW elektrik üretiyor. 1 Kilometrelik bir mesafeye inşa edilen yoldan üretilen enerji ile otoyolların lambaları, yanıp sönen işaret levhaları, mobese kameraları ve otomobiller için kullanılacak. Gelecekte elektrikli araçları kablosuz bir şekilde şarj etmesi beklenen yollar soğuk kış aylarından gizli donları ve yağan yoğun karıda eritebilecek. İnternet bağlantısı da sağlayabilecek olan bu otoyollar gelecekte elektrikli araçlar için büyük bir fırsat olarak görülüyor.

Projenin maliyeti hakkında resmi bir açıklamada bulunmayan yetkililer diğer benzer projelerin aksine daha az maliyetli olduğu bilgisini verdi. Yolu test eden şoförler ise yolun bilindik yoldan hiçbir farkı olmadığını ve gayet konforlu olduğunu belirtti!