Boston Dynamics

Boston Dynamics Nedir?

Adından son zamanlarda sık söz ettiren Boston Dynamics insanlara benzeyen bir robot ve yazılım üzerine gelişim gösteren bir mühendislik şirketidir. Bu şirket Spot Mini adını da verdiği köpek şeklindeki tasarımlarıyla bir robot geliştirmiştir. Ürettikleri robotun dengede durması önemli bir fiziksel bir özellik olarak ortaya çıkıyor. Farklı fiziksel şiddetleri deneyerek robotun düşmemesini sağlayan bir yazılım uzmanlığı geliştirmişlerdir. Eskiden askeri amaçlı geliştiren Bigdog isimli robotları ile işe başladılar. Ancak günümüzde hala gelişim göstererek farklı amaçlara hizmet eden Spot robotlar tasarlamaktadırlar. Yeni dönem Boston Dynamics Robotları pandemi amacıyla da kullanmaya başlanmıştır.

Pandemi için Boston Dynamics Robotları Sokaklarda

Spot robotlar artık sokakta devriye gezme görevini yerine getiriyor. Pandemiyle başarılı bir şekilde mücadele eden ülkelerin başında Singapur gelmektedir. Hükümet Covid19 bulaş riskini önlemek amacıyla çeşitli önlemlere yer verirken, bu sefer köpek robotlarını devreye soktu. Boston Dynamics Robotlar Singapur’un özellikle parklarında devriye gezerek, insanlar arasındaki sosyal mesafeyi ayarlıyor. Bir kadın ses tonu kullanan bu robotlar “Hadi Singapur’u sağlıklı tutalım. Kendi sağlığınız ve etrafınızdakilerin sağlığı için lütfen 1 metrelik mesafeyi koruyun. Teşekkürler.” diyerek vatandaşların ilgisini üzerine topluyor. Singapur’un pandemiyle ilgili önemsediği en önemli önlem sosyal mesafedir. Bu nedenle sosyal mesafenin korunması için bu robotları sokaklara indirmişlerdir. Halk tarafından ilgi ve beğeniyle karşılandığını da eklemek gerekir.

Bunun yanı sıra Boston Dynamics Robotlarını yerleştikleri başka bir yer daha bulunmakta: Park tuvaletlerinin yanı. Buralarda ise “Oyalanmayın.” ya da “Toplu buluşmalara izin verilmiyor.” gibi uyarılarda bulunarak toplu buluşmaların önüne geçilmesini sağlamaktadırlar. İnsanları sesli bir şekilde uyarmanın yanı sıra farklı özellikleri de bulunuyor. Spot robota yerleştirilen kamera ve analiz işlevleriyle, parklarda kaç kişinin olduğunu hesaplayacak bir yapay zekaya da sahiptir.

Spot Robot Dışında Alınan Önlemler

Spot robot aracılığıyla önlem alınmasının yanı sıra, Singapur, pandemi ile mücadelesinde Hükümet tarafından yapılan yüksek para cezaları ve hapis gibi yaptırımlarla ciddi bir mücadele ortaya koymaktadır.

Boston Dynamics Robotlarına aşina olduğumuz bir dizi sayesinde tanık olduk. Black Mirror (Kara Ayna)’da tanımaya başlasak da artık günümüzde, sokaklarda karşımıza çıkabilecek bir gerçeklik olarak önümüze sunulmaktadır.