ZTE

ZTE, ABD’nin taleplerini kabul ederek CEO’sunu kovdu

Çin ve ABD arasında ticaret savaşını alevlendiren ZTE, ABD‘nin talebini kabul ederek CEO’sunu ve yöneticilerini kovdu.


Ticaret yasalarına aykırı şekilde ABD’deki teknoloji ürünlerini İran’a pazarlamaya çalışan ZTE, yetkililerin bu olayı öğrenmesiyle birlikte para cezasına çarptırılmıştı. Çin merkezli teknoloji şirketine ülkedeki faaliyetlerine devam edebileceği, ancak bu olaya adı karışan yöneticilerini kovması gerektiği söylenmişti. Verilen süre içerisinde yöneticilerini kovmayan şirket, kısa süreliğine ABD’den ticaret yasağı almış ve iki ülke arasındaki ticaret savaşını daha da alevlendirmişti. Bir süre sonra Donald Trump’ın talepleri doğrultusunda ABD’deki faaliyetlerine yeniden başlayan şirket, iyi niyetinin bir göstergesi olarak istenildiği gibi CEO’sunu ve birçok yöneticisi kovduğunu duyurdu.

ZTE

Şirketin böyle bir karar almasında hem hükümet ile arasındaki buzları eritme amacı, hem de bu krize neden olan isimleri cezalandırma isteği etkili oldu. Yeni CEO, Almanya’daki şirket faaliyetlerinden sorumlu olan Xu Ziyang oldu.

ZTE’nin bu çarpıcı kararının ardından ABD ile ilişkisinin ne şekilde değişeceği merak ediliyor. Belki de bu karar, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşının da sonlanmasını sağlayacak bir ilk adım olarak değerlendirilebilir.

Kaynak