ZTE ABD

ABD’de ZTE telefonlarının satışı yasaklandı

ABD Ticaret Bakanlığı, yasa dışı yollarla ülkedeki ürünleri İran’da satmaya çalışan ZTE’ye, verilen cezaları uygulamamaktan ötürü satış yasağı verdi. Çinli akıllı telefon üreticisinin modelleri ABD’de satılmayacak.

Çin’in önde gelen akıllı telefon üreticilerinden birisi olan ZTE, ABD’den satış yasağı aldı. Bir süre önce yasa dışı yollarla ABD’den İran’a teknoloji ve ürün satmaya çalıştığı sırada yakalanan şirket, Teksas’ta görülen dava sonucunda 890 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı. Yetkililer, bu cezanın yanı sıra şirketin böyle bir denemede bulunmayacağını garanti altına almak için dört yöneticinin kovulması gerektiğini, 35’inin ise primlerinin azaltılması ve kınama gibi cezalarla “disiplin edilmesi” gerektiğine karar verdi. Şirket, bu istekleri kabul ederek dört yöneticinin işine son verdi ancak diğer 35 çalışanı hakkında anlaşmada belirtilenleri yapmadığını açıkladı.

ABD Ticaret Bakanlığı, akıllı telefon üreticisinin anlaşmaya uymayarak ticaret açısından bir tehlike olduğuna karar verdi ve ABD’de ZTE modellerinin satışının yasaklandığını duyurdu. Bu yasakla ABD vatandaşlarının Çinli üreticinin telefonlarını almasını yasaklanmayacak, ancak şirketlerin ZTE modellerini satması engellenecek.

Yasağın duyurulmasıyla birlikte şirketin hisseleri neredeyse son iki senenin en düşük seviyelerine geriledi. Yetkililer, yasağın uluslararası bir şirket açısından ekonomik olarak zorlayıcı olabileceğini, ancak ticarette güvenin çok önemli olduğunu ve Çinli üreticinin anlaşmaya uymayarak bu güveni zedelediğini belirtti.

ZTE, Snapdragon işlemcilerini kullanmayacak

Yasaktan yalnızca birkaç saat sonra şirket tarafından başka bir açıklama daha paylaşıldı. Akıllı telefon üreticisi, yasaktan dolayı ABD merkezli Qualcomm tarafından üretilen Snapdragon işlemcilerini kullanmayacağını duyurdu. Bu noktadan sonra yeni modellerde nasıl bir donanım dizilimi göreceğimiz merak konusu.