Microsoft Xbox güncellemesi

Xbox Series X PlayStation oyunlarını çalıştırıyor

Xbox Series X ve Xbox Series S PlayStation oyunlarını çalıştırmada zorlanmıyor, rahat bir şekilde oyunlar oynanabiliyor.

Daha önceki söylemleri ile pek çok oyuncunun dikkatini çeken Microsoft, Xbox’ın geriye dönük uyumluluk içerdiğini söylemişti. Xbox Series X ve Xbox Series S oyun konsolunun diğer konsollardaki oyunları da çalıştırması oyuncular için sürpriz oldu.

Xbox Series X PlayStation oyunlarını çalıştırabilecek

Sony, PlayStation 5 için geçtiğimiz aylarda geriye dönük uyumluluk olacağını belirtip net bir bilgi vermemişti. Sonrasında yalnızca PlayStation 4 oyunlarını çalıştıracağını söyleyen Sony, oyunculardan da tepki çekmişti.

Xbox Series X ve Xbox Series S oyun konsolunu geliştiren Microsoft firması ise geriye dönük uyumluluğun tüm Xbox jenerasyonunu kapsayacağını, yani ilk Xbox konsolundan şu ana kadar olan konsolların oyunlarının oynanabileceğini belirtmişti. Bu hamlesiyle Sony’i geride bırakan Microsoft, bir adım öne çıkmıştı.

Yeni keşfedilen bir özelliğe göre Xbox Series X ve Xbox Series S oyun konsolunda yalnızca Xbox konsollarının oyunları değil aynı zamanda diğer oyunlar da çalıştırılabiliyor. Bunu bir emülatör sayesinde gerçekleştiren yazılım, oyunculara nostaljik anlar yaşatmayı başarıyor.

Xbox Series X PlayStation

Emülatör, bilindiği üzere bir sistemde farklı bir sistemin çalışabilmesini sağlamak için geliştiriliyor. Yani o sistemdeki işletim sistemini diğer donanımlara uyarlayarak sistemin sorunsuz bir şekilde çalıştırılması hedefleniyor. Örneğin Windows 10 üzerinde yer alan PlayStation 1 emülatörü, atari oyunlarını çalıştıran NES emülatörü ve bunun gibi birçok emülatör bu sisteme örnektir. Kısacası bir sistemde farklı sistemi çalıştırmak emülatör olarak adlandırılır.

Xbox Series X ve Xbox Series X için geliştirilen bu sistem sayesinde oyuncular eski oyunları oynayabiliyor. Öncelikle oyuncuların 20 dolar değerinde bulunan geliştirici kitini almaları gerekiyor. Sonrasında RetroArch uygulamasının kurulması gerekiyor. Bu uygulama eski konsolların emülatörlerini barındırıyor. Bu sayede oyuncular Microsoft’un yeni oyun konsolunda bu oyunlara erişebiliyor. RetroArch kuran oyuncular PlayStation 1 ve PlayStation 2 oyunları dışında bazı diğer emülatör oyunlarına da erişebiliyor.