screen shot 2017 12 01 at 34804 pm 1

Van Gölü’nün dibinde 3000 yıllık kale keşfedildi!

Van Gölü’nün dibini inceleyen dalgıçlar, gölün altında yaklaşık 3000 yaşında büyük bir kale buldular. Kalenin Urartu Krallığı tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor.

Van Gölü’nün dibinde 3000 yıllık kale bulundu. Fotoğrafçı Tahsin Ceylan’ın liderlik ettiği dalış takımının arama çalışmaları sonucunda inşa edilmesinden asırlar sonra bulunan kale, tahminlere göre bölgede yaşayan Urartu Krallığı tarafından yapılmış.

Gölün dibinde muhtemelen bir şey bulamayacaklarını söyleyen kişilere aldırış etmeden bu dalış görevini gerçekleştiren ekip, yaklaşık bir kilometre karelik alana yayılmış kalıntılar buldu. Kalıntıların bulunduğu alanda kazı yapılmadığı için gölün dibinde başka kalıntıların da olup olmadığı bilinmiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=QgUSPlsdA7w

Van Gölü’nün yükselmesiyle sular altında kalmış

Bilim insanlarının söylediğine göre geride bıraktığımız binlerce yıl içerisine göl birkaç yüz metre yükselerek daha büyük bir alana yayılmış. Gölün etrafına yerleşmiş olan Urartular tarafından inşa edilen yapılar, gölün yükselmesiyle birlikte sular altında kalmış.

Tahsin Ceylan’ın söylediğine göre bu yeni bulgular sayesinde Van Gölü daha fazla turiste ve arkeoloğa ev sahipliği yapacaktır.