türksat

Türksat 5A ve 5B Uyduları Falcon 9 ile Fırlatılacak!

Ülkemiz tarafından uzaya yollanılması beklenen Türksat 5A ve 5B uydularının ihalesini Airbus kazandı. Türksat ve Airbus arasında yapılan sözleşme resmi imza töreni ile gerçekleştirildi.

İmza törenine katılanlar arasında yer alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan uydular hakkında açıklama yaptı. Bakan Arslan yaptığı açıklamada uyduların geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Elon Musk’ın firması SpaceX tarafından gönderilmesi bekleniyor.

SpaceX’in ürettiği yeni nesil roket olan Falcon 9 tarafından uzaya yollanacak olan uydular adeta dünya gündemine oturmuş durumda. Son derece yeni bir teknoloji olan Falcon 9 roketleri tekrar kullanılabilme özelliğine sahip oldukça nadir roketlerden bir tanesi. Ülkemizin oldukça yeni bir teknolojiyi yakından takip etmesi ve kullanması oldukça ilgi çekti!

Uydular 2020 Yılında Uzaydaki Yerini Alacak!

Bakan Arslan yaptığı açıklamalarda 5A uydusunun 2020 yılında 5B uydusunun ise 2021 yılında uzaya fırlatılması ve hizmete alınacağını belirtti. Üretimi henüz başlamayan uyduların üretiminin en kısa sürede başlaması bekleniyor. Uydunun üretimi için Airbus DC firması ile anlaşma imzalandı. Uyduları fırlatma görevi ise Falcon 9 roketlerine ait.

Bakan Arslan ayrıca yakın gelecekte üretilecek olan Türksat 6A uydusunun tamamen yerli imkanlarla üretilmesi için çalışma yürüttüklerini açıkladı. Yakın gelecekte uzayda en çok uydusu bulunan 10 ülke arasına girmeyi hedeflediklerini açıklayan Bakan bu alanda büyük gelişmeler kaydettiğimizi açıkladı.