Dünya su buharı

Su, uzak gelecekte gezegenimizi cehenneme dönüştürecek!

Güneş’in değişim geçirmesiyle birlikte Dünya’daki tüm su buharlaşacak ve gezegen, Güneş Sistemi’nin en sıcak gezegenine dönüşecek.


Evrim sürecinin başlamasını sağlayan ve bugün Dünya üzerindeki tüm canlılığın devam etmesine katkıda bulunan su, gelecek senelerde Dünya’nın sonunu getirecek. Bilim insanları, “Dünya’nın kardeşi” olarak isimlendirilen Venüs’ün bugün bulunduğu durumda olmasını araştırırken aynı olayların Dünya’da da yaşanabileceğini, hatta gezegenimizin Venüs’ten çok daha kötü bir hale gelebileceğini keşfetti.

Dünya su buharı

Yapılan araştırmalara göre Venüs, bir zamanlar bizim gezegenimize benzer şekilde atmosferinde su bulunduruyordu. Ancak Güneş’ten gelen yüklü parçalara karşı koyabilecek kadar güçlü bir manyetik alana sahip olmayan gezegen, seneler içerisinde tüm suyunu kaybetti ve 450 derece yüzey sıcaklığına, Dünya’dan 92 kat fazla basınca sahip olan bir cehenneme dönüştü. Sürekli olarak asit yağmurlarına ve son derece güçlü fırtınalara ev sahipliği yapan Venüs ile (henüz) aynı kaderi paylaşmamızın tek nedeni güçlü manyetik alanımızın bulunması. Ancak gelecek senelerde manyetik alanımız da bizim aleyhimize çalışacak.

Dünya su buharı

Bilim insanları, Güneş’in gelecekte daha aktif bir evreye geçeceğini ve bunun, gezegenimizde kontrolsüz bir ısınma başlatacağını düşünüyor. Isınan gezegenimizin okyanuslarındaki suyun küçük bir bölümü buharlaşarak atmosferde bulutlar oluşturacak. Zararsız görünen bu bulutlar, Dünya’nın ceheneme dönüşmesine neden olan bir kısır döngü başlatacak. Bulutların sayısındaki artış, atmosferde sera etkisi yaratarak sıcaklığın daha fazla artmasına ve daha fazla suyun buharlaşmasına neden olacak. Sular buharlaştıkça bulutların kalınlığı ve sera etkisi artacak, sıcaklık ve buharlaşma miktarı tavan yapacak. Bu döngü tüm sular buharlaşana ve Dünya kalın bulutlar tarafından çevrelenene kadar devam edecek. Elbette böyle bir durumda atmosfer sıcaklığı ve basıncı canlıların yaşayamayacağı kadar yükselecek. Hatta o kadar yükselecek ki sıcaklıkların 550 dereceği aşacağı, basıncın ise üzerinizde bir tank varmışçasına artacağı, yani bir insanı anında öldürecek düzeye tırmanacağı düşünülüyor.

Su buharı, yüklü parçacıklar tarafından uzaya taşınamayacak

Normal bir gezegenin sudan oluşan bulutlar ile çevrili kalması uzun sürmez, çünkü yıldızından gelen yüklü parçacıklar buharı uzaya taşır. Ancak burada Dünya’dan, yani son derece güçlü manyetik alanı olan bir gezegenden bahsediyoruz. Manyetik alanımız, Dünya’yı boğan su buharının yüklü parçacıklar tarafından taşınmasını maalesef engelleyecek. Bu da gezegendeki sıcaklığın giderek artmasına ve kısa sürede Venüs’ü geçerek Güneş Sistemi’nin en sıcak gezegenine dönüşmesine neden olacak. Sıcaklık ve basıncın sürekli olarak artmaya devam edeceği, granit gibi sert kayaların bile eriyerek yeryüzünün devasa bir lav okyanusuna dönüşeceği tahmin ediliyor. Bazı bilim insanları aşırı ısınmanın manyetik alanı güçlendirebileceğini, bunun da dolaylı yollardan ısınmayı daha da artırabileceğini düşünüyor.

Tahminlere göre bu durumdan ötürü yaklaşık 1.1 milyar yıl içerisinde gezegenimiz yaşanılabilir durumda olmayacak, ancak daha erken tarihleri işaret  eden bulgular da mevcut. İnsanlık, bu kısır döngü başlayana ve gezegenimiz cehenneme dönüşene kadar başka bir gezegene ulaşamazsa hiçbir şansı bulunmuyor. Fakat bu olduğunda farklı bir gezegende yaşıyor olsak da, insanlığın asıl evini ziyaret bile edemeyecek olması gerçekten üzücü.

Kaynak