Satürn'ün Uydusu Rhea'nın Yüzeyindeki Tanımlanamayan Maddenin Gizemi Çözüldü.

Satürn’ün Uydusu Rhea’nın Yüzeyindeki Tanımlanamayan Maddenin Gizemi Çözüldü.

Satürn’de bundan onlarca yıl önce bulunmuş ve öncesinde hiç eşine benzerine rastlanılmamış olan uydusu niteliğindeki Rhea’nın hakkında bilinmeyenler gizemini kaybetti. Rhea uydusunun yüzeyinde bulunan ve de ne olduğu anlaşılamayan madde hidrazin olarak tanımlandı ve ilk olarak Rhea uydusunun üzerinde bulunmuş oldu.

Güneş Sistemi içerisinde en büyük nitelikteki ikinci gezegen olma özelliğine sahip Satürn, aynı zamanda 82 adet de uyduya da sahiptir. Yapılabilmiş araştırmalara göre ise bu uyduların her birinin özgü nitelikteki özellikleri de mevcuttur. Diğer bir yandan ise Satürn’ün en büyük ikinci uydusu Rhea, üzerinde bulunan ve ne olduğu tespit edilemeyen madde sayesinde oldukça büyük bir gizeme sahipti.

Üç adet dar ve yoğun nitelikteki halkaları bulunan Rhea, üzerinde bulunan ve ne olduğu anlaşılamayan bir maddeden dolayı büyük bir gizeme ev sahipliği yapmaktaydı. Science Advances tarafından yürütülmüş olan bir araştırma ile bu maddenin ne olduğu bulunmuştur.

Satürn'ün Uydusu Rhea'nın Yüzeyindeki Tanımlanamayan Maddenin Gizemi Çözüldü.

Rhea’nın Üzerindeki Maddenin Ne Olduğu Sonunda Bulundu, Peki Neymiş?

Rhea’nın yüzeyi ile ilgili bazı hususlara olan merak onlarca yıl önce NASA tarafından yollanmış olan Cassini uzay aracının Rhea isimli uydunun yakınından geçmesiyle oluşmuştur. Cassini isimli uzay aracı, yakınından geçtiği an sırasında Rhea’nın ultraviyole görüntülerini ve kimyasal düzeydeki yapısını bilgi olarak kaydederek üst kısmında buzdan oluşmuş olduğunu tespit eden spektrografik bir analiz yapmıştır. Aynı zamanda kaydettiği bu bilgilerde ne olduğu anlaşılamayan bir madde de saptanmıştır.

Bu konuda yapılan daha yeni incelemelerde bilim insanları, Cassini’den toplanmış olan orijinal bilgileri tekrar incelemişlerdir. Bu bilim insanları aynı zamanda Rhea uydusu çevresindeyken kaydedilmiş olan bilgileri tekrar yorumlayarak laboratuar ortamında çeşitli testler yapmışlardır.

Bu konu ile uğraşan bu kişiler aynı zamanda, yapılmış olan araştırmalarının arkasından Rhea üzerindeki tespit edilemeyen maddeyi ortaya çıkaran bir adayı tespit etti: Hidrazin. Yapılmış olan bu araştırmalar uyarınca ise, hidrazin bileşik maddesi uydu üzerinde ilk defa bulunmuştur. Amonyak maddesiyle birebir benzer kokan inorganik bileşik hidrazin; yaşadığımız dönemde eczacılıkta, zirai kimyasallarda ve uzay araçlarında da kullanılmaktadır.