PlayStation 5 stokları tükendi
PlayStation 5 stokları tükendi

PlayStation 5 stokları neden hemen tükendi?

PlayStation 5 oyun konsolu, 12 Kasım’da ABD ve Japonya gibi birçok ülkede satışa çıkarılmıştı. 19 Kasım’da ise diğer ülkelerde satışa çıkmıştı. Daha çıktığı günün ilk saatlerinde tükenen oyun konsolu sosyal medyanın da gündemine oturdu.

PlayStation 5 stokları ilk saatlerde tükendi

PlayStation 5 oyun konsolunun geçtiğimiz haftalarda 8.299 TL olarak piyasada yer alacağı belirlenmişti. Bu fiyattan satışa çıkan oyun konsolu daha ilk saatlerde birçok mağazada tükendi. Henüz yeni ürün tedarik etmeyen mağazalar, stokları doldurmamış durumda.

Ürünün bu kadar hızlı tükenmesinin nedenlerini uzmanlar 2 şekilde açıklıyor. Bu nedenlerden birisi ürünün stoklarda az olması. Mağazalara getirilen ürün, fiyatının yüksek olması sebebiyle mağaza tarafından talebin az olmasının düşünülmesi. Bu da mağazanın ürünü daha düşük stok ile tedarik etmesine sebep oluyor. Ürünü alan müşteriler ise ürünü kısa sürede bitiriyor.

PlayStation 5 stokları tükendi
PlayStation 5 stokları neden hemen tükendi?

Uzmanların yaptığı bir diğer açıklama ise ürünün aslında yeterli sayıda olduğu fakat karaborsacılar tarafından ürünün toptan alındığı. Yani piyasada yer alan tüm ürünlerin toplanıp karaborsa ortamında satılması için stoklanması olayı. Karaborsacılığın amacı, ürünü ucuz fiyattan depolayıp yüksek fiyata satmak. Bu da müşterilerin piyasada ürünü bulamamasına ve mağazalardaki talebin artışına sebep oluyor.

PlayStation 5 karaborsaya düştü

PlayStation 5 oyun konsolunun kısa sürede tükenmesi karaborsa söylentilerini de ortaya çıkarmıştı. Daha şimdiden oyun konsolunun karaborsaya düştüğü görüldü. 2. el ilan siteleri incelendiğinde PlayStation 5 oyun konsolunun 8.299 TL fiyattan satın alınıp 15.000 TL civarında bir fiyata satıldığı dikkatlerden kaçmıyor.

PlayStation 5 özellikleri

19 Kasım itibariyle dünya genelinde satışa çıkarılan PlayStation 5 oyun konsolunun özellikleri:

  • 8 Çekirdek, 3.5 GHz, Zen 2 Mimarili İşlemci
  • 36 Çekirdek, 10.28 TFLOPs, 2.23 GHz, RDNA 2 Mimarili Ekran Kartı
  • 16 GB GDDR6 Bellek
  • 448 GB/Saniye Bellek Bant Genişliği
  • 825 GB SSD
  • 5 GB/Saniye Ham, 9 GB/Saniye Sıkıştırılmış Hız
  • 4K UHD Blu-Ray Disk
  • NVMe SSD Slotu