PCI Express 6.0 ile Neler Değişecek
PCI Express 6.0 ile Neler Değişecek?

PCI Express 6.0 ile Neler Değişecek?

PCI Express 6.0 teknolojisi için çalışmaların sonuna doğru yaklaşıldığı geliştirici ekip tarafından duyuruldu. Yapılan çalışmaların ardından firma yeni özellikleri paylaşırken aynı zamanda çıkış tarihini de kullanıcılara sundu.

PCI Express, anakartta yer alan geniş bir slot olarak yer alıyor. Genel olarak ekran kartını takmak için kullanılsa da bunun yanı sıra pek çok konuda da oldukça işe yaramaktadır. Örneğin bu slot SSD depolama alanı için yüksek hızlar sağlıyor. PCI Express 6.0 teknolojisi ile performans daha da artıyor.

PCI Express 6.0 teknolojisinin yenilikleri

PCI Express 6.0 teknolojisi kullanıcılara pek çok yenilik vaat ediyor. PCI Express 1.0 ile saniyede 8 GB hıza kadar ulaşan kullanıcılar 2.0 ile 16 GB hızlarına erişti. Bunun yanı sıra 3.0 ile 32 GB, 4.0 ile 64 GB, 5.0 ile 128 GB hızlarına ulaşıldı.

PCI Express 6.0’da ise yine 2 kat artarak 256 GB hıza kadar ulaşılabiliyor. Teorik anlamda ulaşılsa da donanım üreticilerinin de bu hız kapasitesine ulaşabilecek donanımlar geliştirmesi ve anakartın bu hızı taşıyacak şekilde olması gerekiyor. Eğer ki bu şekilde devam ederse PCI Express 8.0 ile birlikte saniyede 1 TB hıza kadar ulaşmak mümkün olacak gibi görünüyor.

Yeni teknolojinin müşterilere sağlayacağı bir diğer yenilik ise daha yüksek performans olarak karşımıza çıkıyor. Performansın arttırılması ile hem ekran kartları hem de depolama alanları daha hızlı olacak, daha yüksek hızda aktarıma ev sahipliği yapabilecek.

Bazı kullanıcılar için önemli olan güç tüketimi konusunda da oldukça verimli olacak bu teknoloji, yeni seri ile birlikte daha yüksek seviyelere ulaşacak. Bu teknoloji ile birlikte güç tasarrufu bir kademe daha artarak daha iyi performans sağlanacak.

Henüz geliştirilme aşamasında olan bu teknolojinin çıkış tarihi 2021 yılının sonlarına doğru açıklandı. Şu ana kadar ortaya çıkan özelliklerin doğruluğu açıklandı. Bu süreçten sonra sistem daha stabil bir hale getirilecek.