Ozon tabakası

Bilim insanları, ozon tabakasını delen ülkeyi bulmak için birbiriyle yarışıyor

Bilim insanları, ozon tabakasındaki açıklığın yeniden büyümeye başladığının ortaya koyulmasıyla birlikte, kaynağı tespit edilemeyen zehirli gazlardan hangi ülkenin sorumlu olduğunu bulmak için büyük bir yarışa girişti.


16 Mayıs tarihinde Nature dergisinde yer bulan bir araştırma, adeta bilim dünyasında bomba etkisi yarattı. Yapılan son ölçümler, atmosfere çok büyük miktarda kloroflorokarbonun salındığını ve bundan kaynaklı olarak ozon tabakasının yeniden zayıflamaya başladığını ortaya koydu. Elde edilen veriler, küresel ısınmadan kaynaklı sorunların gündemde olduğu bugünlerde büyük bir şaşkınlık ve tepkiyle karşılandı. Tüm ülkelerin uymak zorunda olduğu Montreal Protokolü’ne de tamamen aykırı olan bu gaz, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarını harekete geçirdi.

Ozon tabakası

Bilim insanları, konumu henüz tam olarak bilinmemesine rağmen kloroflorokarbon salınımının Doğu Asya’da yer alan bir ülkeden kaynaklı olduğunu tespit etmeyi başardı. Şu anda hangi ülkenin, ne amaçla atmosfere bu kadar büyük oranda kloroflorokarbon saldığı anlaşılmaya çalışılıyor. Elbette tahminlerin ilk sırasında çevre ve hava kirliliğiyle tanınan Çin bulunuyor. Muhtemelen birçok bilim insanı da araştırmalarını bu ülke üzerinde yoğunlaştıracaktır.

İzinsiz ve habersiz şekilde atmosferi tam anlamıyla mahveden ülkeye büyük bir ceza kesilmesi konusu da gündemde. Kısa bir sürede kloroflorokarbon seviyesinde %25 oranında artış yaşandı ve bunun neyden kaynaklandığına dair fikir yürütmek bile oldukça güç. Bundan dolayı ağır bir cezanın söz konusu olabileceği düşünülüyor, ancak politik görüşmeler ve ülkeler arasındaki çekişmeler de bu sürecin şekillenmesinde büyük rol oynayacaktır.

Kaynak

KaydetKaydet