uzay

NASA Uzaya Bu Kez Sperm Yollayacak!

Bugüne kadar uzaya Lego, araba ve pizza gibi farklı cisimler yollayan bilim adamları bu kez de uzaya erkek üreme hücresi yollayacak!

Bilim adamları tarafından uzayda üreme ile ilgili çalışmalara yön verecek araştırmada insanoğlunun kolonizasyon projesi ile çalışmalarına ışık tutacak. Bilim adamlarının kafasındaki en büyük sorulardan bir tanesi olan uzayda üreyebilecek miyiz sorusu ile yola çıkan bu araştırmada bilim adamları uzaya sperm yollayacak. NASA uzayda döllenmenin mümkün olup olmayacağı konusunu araştırmak için ilk defa uzaya dondurulmuş boğa ve insan spermi örnekleri yollayacak.

NASA Uzaya İnsan Üreme Hücresi Yollayacak!

Geçtiğimiz günlerde Silikon Vadisinde bulunan Ames Araştırma Merkezinde başlayan çalışmalar uzay boşluğunun insan üreme hücrelerini nasıl etkilediğini araştıracak. Micro-11 adı verilen bu araştırma kapsamında 2 farklı sperm hücresi uzay istasyonuna yollanacak. İnsan spermine oldukça benzer yapıda bulunan boğa spermleri de proje kapsamında değerlendirmeye alınacak.

NASA Micro-11 projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Uzun süreçli uzay yolculuklarının insanların üreme sağlığı nasıl etkilediğini bilmiyoruz. Bu sebeple yapılacak araştırmada düşük yerçekimine sahip ortamlarda üremenin nasıl bir hal alacağını ve daha sonraki adımları anlamamızda bize yardımcı olacak” dedi.

Uzay İstasyonunda görev alan astronotlar sperm örneklerini çözecek ve çeşitli deneylere tabi tutacak. Farklı kimyasal maddelerle spermleri etkileyecek olan bilim adamları bu yolla hücrelerin hareketlerini ve yumurta ile birleşim sürecini izleyecek. Bir dizi yapılan deneylerin ardından örnekler korunma altına alınarak tekrar dünyaya geri yollanacak. Bu aşamada ise örnekler tekrar incelenecek ve dünyadaki örneklere göre bir farklılık taşıyıp taşımadığı gözlemlenecek.