NASA

NASA, uzay çöpünden kurtulmak için sizlerden fikir istiyor

NASA, araştırma ve gözlemleme görevlerini her geçen gün biraz daha zorlaştıran uzay çöplerinden kurtulmak için halktan destek bekliyor.


Dünya’nın çevresinde yaklaşık 1500 uydu bulunuyor ve bu sayı hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. NASA, gezegenimizin çevresindeki bu kalabalığı temizlemeyi ve yeni uydular için güvenli bir yol oluşturmayı istiyor. Ancak bunu yapmak maalesef sanıldığı kadar kolay değil.

Bir süredir yörüngedeki ölü uydulardan ve uzay çöplerinden nasıl kurtulacağı konusunda çalışmalar yürüten kurum, birçok farklı yöntem keşfetmiş olmasına rağmen henüz hangisini kullanması gerektiği konusunda karar vermiş değil. Bu nedenle halktan, yani hepimizden yardım bekliyor.

NASA

Kurumun sorunu son derece açık: Uzun vadede çevresini zehirleyebilecek ve biyolojik hayatı tehlikeye sokabilecek uydulardan nasıl kurtulabiliriz? Soruna çözüm sunabilmek adına uyduları fiziksel olarak, biyolojik olarak ve geometrik olarak sabitleyebilecek bir yöntem düşünmek gerekiyor. Ayrıca uydulardaki katı, sıvı ve gaz formundaki atıklarla da başa çıkılması gerekli.

NASA, çöpleri tamamen buharlaştırarak bu gibi sorunları çözüme kavuşturabileceğini düşünüyor fakat daha iyi fikirlerin çıkabileceği ihtimalini de göz ardı etmiyor.

Kurum, 24 Temmuz tarihinde yapacağı toplantıda tam olarak nasıl bir yöntem aradıklarından bahsedecek ve 22 Ağustos’a kadar fikirlere açık olacak. Bu tarihten sonra fikirlerden birisi seçilecek ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda denemelere başlanacak.

Kaynak