Heliosfer

NASA’nın yeni istikameti heliosfer olacak

NASA, sadece birkaç sene içerisinde heliosfere gitmeyi ve detaylı bir şekilde inceleme yapmayı hedeflediğini duyurdu. Güneş tarafından oluşturulan heliosfer, uzay radyasyonunun büyük bir bölümünü engellemeyi başarıyor.


NASA, 2024 senesinde Güneş Sistemi’nin sınırına ulaşacağını ve heliosfer alanını inceleyeceğini duyurdu. Güneş’ten yayılan yüklü parçacıklar yardımıyla oluşan ve dış uzaydan gelen radyasyonu büyük oranda engelleyen bu baloncuk benzeri yapı, Dünya da dahil olmak üzere sistemdeki birçok gezegeni radyasyondan koruyor.

Tüm bu marifetlerine rağmen heliosferin aşılamaz olduğu söylenemez. Bazı durumlarda heliosferi aşan radyasyon Güneş Sistemi’ne giriş yapabiliyor ve bilim insanları da bunun nedenini, baloncuğun yapısını öğrenmek istiyor.

Heliosfer

Yapay heliosfer yıldızlararası yolculuk için gerekli

Bu koruyucu alanın yapısını öğrenmek, uzun seneler sonra yıldızlararası yolculuklarımızda da gayet faydalı olacaktır. Demir gibi ağır atomları ışık hızına yakın bir hızda taşımasından ötürü uzay radyasyonunun büyük bir iyonize gücüne sahip olduğu biliniyor. Bu da dış uzayda bulunan makinelerin bile zaman içerisinde zarar görmesi anlamına geliyor. Yani yıldızlararası bir yolculuğa çıkmadan önce dış uzaydan gelen bu parçacıkları durduracak bir koruyucu tabaka oluşturmamız şart.

Kaynak