Gunes ruzgarlari 1

NASA, Güneş Rüzgarını İki Yeni Görevde İnceleyecek

Güneş rüzgarları dünyadaki insanlar için bir tehdit oluşturmaz, ancak astronotlar ve uzay araçları için tehlike oluşturabilir. NASA, Güneş’in aşırı hava koşullarını nasıl yönlendirdiği konusundaki anlayışımızı iyileştirmeyi amaçlayan iki yeni görev seçti. İlk misyon, Korona ve Heliosphere’i Birleştiren Polarimetre, güneş rüzgârını güneşi terk ederken takip edecek dört adet bavul şeklindeki uydudan oluşacak. İkincisi, Tandem Yeniden Bağlanma ve Cusp Elektrodinamik Keşif Uydular, dünya çevresindeki manyetik alanların güneş ile nasıl etkileşime girdiğini incelemek için iki uzay aracı kullanacak.

Güneş rüzgarları

Güneş Rüzgarları Hakkında Araştırma

Güneş fırtınaları, insanlar arasında yıllarca etkileyici ve paranoya yarattı; bu, dünyanın dört bir yanındaki telgraf sistemlerine zarar veren 1859 Carrington Etkinliğine dayanıyor. Bazı bilim adamları bugün böyle bir olayın tekrarlanmasının elektrik şebekesini süresiz olarak çalıştıracağına inanıyor. Daha küçük ölçekte, güneş fırtınaları uyduları ve yer temelli teknolojiyi rahatsız edebilir. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı bu ayın başlarında, sadece gelen güneş fırtınaları için bir hava tahmin sistemi oluşturmak üzere bir araya geldiler.

NASA’nın heliofizik programı, yıllarca Güneş’in üzerinde meydana gelen ve orta seviyeli güneş patlamaları, güneş tutulmaları ve hatta beklenmedik bir yağmur fırtınası gibi birçok gizemli olayı inceleyerek geçirdi. Ancak NASA’nın nispeten küçük bütçesinin sınırları var. PATCH ve TRACERS ile bilim adamları, büyük bir görev olduğu için paranın karşılığını daha fazla kazanacaklarını umuyorlar, yani TRACERS, aynı lansmanda PUNCH ile birlikte atılacak.

NASA Basın Açıklaması Yaptı

NASA basın açıklamasında Washington’daki NASA Genel Merkezindeki Bilim Heyeti Müdür Yardımcısı Thomas Zurbuchen. “Bu iki görevi sadece kendi başlarına yapabilecekleri yüksek sınıf bilimi nedeniyle değil, aynı zamanda NASA’nın burada astronotları, uzay teknolojisini ve yaşamı koruma görevini ilerleten diğer heliofizik uzay gemileri ile birlikte iyi çalışacakları için dikkatlice seçtik “dedi.

Hem PUNCH hem de TRACERS için planlanan lansman tarihi Ağustos 2022’den sonra değildir. Görevlerini merak eden herkes, 21 Haziran’da saat 12: 30’dan 13: 30’a kadar NASA’nın ev sahipliği yaptığı bir Reddit AMA’da açıklama yapabilir.