Google Pentagon

Google’dan Pentagon açıklaması: Etik çerçevesinde çalışacağız

Pentagon ile silahlarda yapay zeka kullanılması için çalıştığı gerekçesiyle hem çalışanları, hem de halk tarafından sert şekilde eleştirilen Google, yapay zekanın kullanılacağı projelerin kesin hatları olacağını ve bu hatların etik kuralları çerçevesinde belirleneceğini duyurdu.


Pentagon ile çalışmasından ötürü çalışanlarının sert tepkilerine maruz kalan ve birçok kişi tarafından eleştirilen Google, toplumdan gelen eleştirilere karşı yapıcı bir adım atmaya çalışıyor. Şirketin CEO’su Sundar Pichai, durumdan şikayetçi olan çalışanlarına geçtiğimiz hafta açıklamada bulunmuş ve bazı çizgilerin belirleneceği sözünü vermişti. Şirkete yakın kaynaklar tarafından paylaşılan bilgilere göre CEO’nun sözünü ettiği çizgilerin belirlenmesinde etik kuralları etkili olacak.

Bu bilgiye bakarak Google’ın Pentagon ile çalışmaya devam edeceğini, ancak silahlarda kullanılması amacıyla yapay zeka teknolojisi üretmeyeceği anlaşılıyor. Fakat yapılan açıklama ve paylaşılan bilgiler de yapay zeka teknolojisinin kötü amaçlarla kullanılabileceği yönündeki endişeleri azaltmak için yeterli olmadı. Şirket yapay zeka teknolojisini direkt olarak silahlarda kullanmasa bile teknolojiye sahip olan cihazlar, silahların kullanılmasında ve geliştirilmesinde Pentagon’a katkı sağlayabilir. Bundan ötürü paylaşılan bilgiler ne çalışanları, ne de şirkete tepki gösterenleri rahatlatmaya yetmedi.

Kaynak