dünya mayetik

Dünya’nın Manyetik alanı zayıflıyor. Tehlikede miyiz?

Bilim insanlarının açıklamalarına göre; Dünya’nın Güneş’den gelen zararlı ışık ve radyasyon dalgalarından koruyan manyetik alanın giderek zayıfladığı tahmin ediyor. Ancak buna sebep olan durumun halen netlik kazanmadığı da belirtiliyor.

Geçtiğimiz iki yüzyıl içerisinde Dünya’nın manyetik alan gücü’nün yüzde 10 civarında düştüğü düşünülüyor. Manyetik alan gücü’nün en yoğun olarak yaşandığı bölgenin ise Afrika kıtası ile Güney Amerika kıtasını da içeren alan olduğu söyleniyor.

GAA yani “Güney Atlantik Anomalisi” olarak tanımlanan bu olay sebebiyle bölgedeki manyetizm son 50 yılda değişti.  Son 5 yılda ise Güney Batı Afrika üzerinde ikinci bir zayıf bölge oluştu. Bilim insanları bu şekilde GAA’nın bir süre sonra iki hücreye bölünebileceğini düşünüyorlar.

Güney Atlantik Anomalisi Dünya’nın etrafında yer alan uyduların teknik arızalar yaşamasına da neden oluyor. Avrupa Uzay Ajansı’nda (ESA) çalışan uzmanlar çok sayıda uydudan alınan verileri karşılaştırarak bu anomaliyi incelemeyi sürdürüyor.

Farklı manyetik alanları ve değişimleri kaydeden bilim insanları GAA’nın son 10 yılda oluştuğunu ve son birkaç yılda hızlanarak büyüdüğünü aktarıyor. Uzmanlar şimdi Dünya’nın merkezinde bu değişimlerin olmasına neden olan olguları anlamaya çalışıyor.

Dünya’nın Manyetik kutupları yer mi değiştiriyor?

Spekülatif açıklamalardan biri de; manyetik alanda yaşanan zayıflığın manyetik kutupların yer değiştireceği işareti olduğu.

Bu değişimler başka gezegenlerde ve yıldızlarda görülebiliyor. Manyetik kutup değişimi birkaç yüzyıl boyunca gerçekleşebilir. Bu yer değiştirmenin gerçekleşmesi durumunda Dünya üzerinde birden fazla sayıda kuzey ve güney manyetik kutup noktaları olması muhtemel.

ESA’dan yapılan açıklamalara göre bu tür bir olay genelde her 250 bin yılda bir yaşanıyor.

Anamoli Dünya için ne ifade ediyor?

Manyetik alanın şu anki durumdan daha da fazla zayıflaması durumunda kozmik radyasyon partikülleri gezegenin savunma mekanizmasını geçip daha alçak yörüngede yer alan GPS’ten iletişime ve yayıncılığa pek çok alanda sorunlar yaratabilir. Ancak GAA’nın açıklamasına göre Dünya için şimdilik ciddi bir sorun yok. Bu durum uzay sektörü özelinde oldukça önemli bir problem olabiliyor.