astronotlardan duz dunya ci rapci bob a cevaplar 1506851507 1

Dünya’nın düz olmadığını gösteren 6 kanıt

Günümüzde Dünya’nın düz olduğu iddia eden kişiler mevcut. Peki bu kişilerden birisiyle karşılaşsaydınız Dünya’nın düz olduğunu kanıtlayabilir miydiniz? Eğer cevabınız “hayır” ise, sizin için hazırladığımız bu yazıya bir göz atın.

Eğer gündemi takip ediyorsanız fark etmişsinizdir ki son zamanlarda Dünya’nın düz olduğunu iddia eden kişi sayısı oldukça artmaya başladı [1] [2]. Tüm bilimsel araştırmaların, kanıtların, fotoğrafların ve Dünya’nın düz olmadığını gösteren diğer şeylerin doğru olmadığını iddia eden bu insanlar, yapısından ötürü Dünya’nın yuvarlak olamayacağını savunuyor. Dünya’nın işleme şeklini bilmeyenler için gezegenimizin nasıl yuvarlak olduğunu anlamak zor olabilir, ancak bunun anlaşılması birkaç basit gözlem sayesinde çok kolay. Bu yazımızda Dünya’nın düz olmadığını kanıtlamanızı sağlayacak birkaç basit “deneyi” sizler için derledik.

Ağırlık

Bildiğiniz gibi ağırlık olarak isimlendirdiğimiz şey, kütlenin ve yer çekiminin birlikte çalışarak yarattığı bir ölçü birimidir. Kütle aynı olsa da yer çekiminin değişmesiyle ağırlık da değişebilir. Bundan dolayı Ay’da ağırlığınızın çok daha az olacağı, Jüpiter’de ise çok daha fazla olacağı söylenmektedir. Eğer iddia edildiği gibi Dünya düz olsaydı, fizik yasalarından ötürü ağırlık merkezi tek bir noktada bulunacaktı (çünkü eşit koşullarda her maddenin tek bir ağırlık merkezi vardır). Bu, Dünya’nın farklı konumlarında ağırlığınızın kayda değer şekilde değişmesi anlamına geliyor, çünkü ağırlık merkezinden (yani çekim merkezinden) ne kadar uzaklaşırsanız yer çekiminin etkisi o kadar azalacaktır ve buna bağlı olarak ağırlığınız da azalacaktır.

unnamed file

Zaman dilimleri

Dünya’nın bir tarafı Güneş’ten gelen ışıkla aydınlık gündüzü yaşadığı sırada, diğer tarafı uzayın derin boşluğuna bakar ve karanlık geceyi deneyimler. Bu, aslında Dünya’nın düz olmadığının en basit ve yaygın açıklamasıdır. Eğer Dünya iddia edildiği gibi düz olsaydı tüm gezegen aynı anda gece ve gündüzü yaşardı.

z2R3Q

Diğer gezegenler

Eğer bir nedenden ötürü Dünya’nın düz olamayacağını, çünkü doğanın bu şekilde işleyemeyeceğini iddia eden birisiyle karşılaşırsanız, Elon Musk’ın yaptığı gibi Mars’ın ve diğer gezegenlerin neden düz olmadığını sorun. Basit bir teleskop yardımıyla gözlemlenebilecek Güneş Sistemi gezegenleri hiçbir şekilde düz değil ve buna rağmen varlıklarını sürdürebiliyorlar.

Yukarıdan daha uzağı görebilme

Bir kulenin tepesine çıktığınızda daha uzağı görebileceğinizi biliyorsunuz. Aslında bunun nedeni de Dünya’nın yuvarlak olmasıdır. Yeryüzünün eğimi ve ışığın düz olarak ilerlemesinden ötürü Dünya’nın eğimiyle biraz aşağıda kalan nesneleri göremeyiz.

ashahw

Gördüğümüz yıldızların değişmesi

Dünya üzerindeki konumumuz değiştikçe gördüğümüz yıldızlar da değişir. Aristo, bunu asırlar önce fark etmiş ve Mısır’da gördüğü yıldızların Kıbrıs’ta görünmediğini notları arasına eklemiş.

tehe

Ay

Dünya’nın uydusunun birçok şekli mevcuttur ve bu şekillerin neredeyse hepsi gezegenimizin yuvarlak olduğuyla ilgili bilgiler barındırır. Fotoğrafta yer alan evreler, Dünya’nın Güneş’ten Ay’a giden ışığı engellemesiyle oluşur. Bundan dolayı Ay’ın üzerindeki gölge eğimlidir (yani yuvarlaktır). Ay’ın hangi tarafının aydınık olduğuna bakarak Güneş’in ne tarafta bulunduğunu ve Dünya’nın neresinde sabah olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Bu konuda da gözlemler yapma fırsatına erişen Aristo, Ay tutulması olduğu sırada uydumuzun önüne geçen gölgenin eğimli olduğunu fark etmişti.

jawe

Sizin için derlediğimiz kanıtlar bu kadar. Elbette bahsetmediğimiz daha onlarca kanıt var, ancak bunların oldukça belirgin ve anlaşılır olduğunu umuyoruz. Eğer siz de bir gün Dünya’nın düz olduğunu iddia eden birisiyle karşılaşırsanız, bu kanıtları öne sürmekten geri durmayın.