Güneş Sistemi dokuzuncu gezegen

Güneş Sistemi’nde bilinmeyen bir gezegenin izine rastlandı!

Bilim insanları, Güneş Sistemi’ndeki bir cismin hareketlerini inceleyerek sistemde daha önceden görmediğimiz bir gezegenin izine rastladı. “Dokuzuncu gezegen” olarak isimlendirilen gizemli gezegenin kütlesi Dünya’dan 10 kat daha fazla.

Bilim insanları Güneş Sistemi’nde Plüton’nun yerine geçebilecek, dokuzuncu bir gezegenin izine rastlandığını duyurdu. 2015 BP519 isimli bir gök cismini takip ederek gezegenin kütle çekim kuvvetini tespit etmeyi başaran bilim insanları, gizemli gezegenin henüz görülememiş olmasına rağmen Dünya’dan 10 kat daha fazla kütleye sahip olabileceğini belirtti.

Hesaplamalar doğruysa bu gezegen Neptün’den de uzakta bulunuyor. Güneş çevresinde bir turu tamamlaması ise (yani bir senesi) muhtemelen 10 bin ile 20 bin sene arasında değişiklik gösteriyor.

Gezegen ile Güneş arasındaki mesafenin, Plüton ile Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık 75 katı olduğuna inanılıyor. Yani ötürü gezegene çok az ışık ulaşıyor ve bu da uzay boşluğunda tespit edilebilmesini neredeyse imkansız kılıyor.