Türkiye doğal kaynaklar

Türkiye, bir senelik doğal kaynaklarını sadece 7 ayda tüketti

Türkiye, Küresel Limit Aşımı Günü‘nden 21 gün kadar önce bir senelik doğal kaynaklarının tümünü tüketti.


Sıra dışı hava olaylarıyla küresel ısınmanın etkilerini kesin olarak hissettiğimiz bir senenin yarısını geride bıraktık. Sera etkisi yaratan atmosfer gazlarından ötürü giderek kötüleşen hava durumu, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından paylaşılan verilere göre ülkemizde çok daha kötü bir hale bürünmek üzere. Kuruluş, ülkelerin bir senelik doğal kaynaklarını tükettiği gün olarak belirlenen Küresel Limit Aşım Günü’nden önce doğal kaynaklarımızı tükettiğimizi duyurdu. Türkiye, 1 Ağustos olarak belirlenen Küresel Limit Aşım Günü‘nden tam 21 gün önce, yani 11 Temmuz’da bir senede tüketmesi gereken kaynaklarını harcadı ve bunun bir sonucu olarak sera etkisi yaratan gazların miktarını büyük oranda artırdı.

Türkiye doğal kaynaklar

Limit aşım günü her sene farklılık gösteriyor ve ülkelerin ortalamasına göre belirleniyor. Kuruluşun paylaştığı bilgilere göre bu sene insanlık 1,7 Dünya varmışçasına kaynaklarını tüketti. Öte yandan kaynaklarını 7. ayın ilk yarısında tüketen ülkemiz ise 1,9 Dünya varmışçasına hareket ediyor.

Küresel ısınmanın etkilerinden kurtulabilmek adına limit aşım gününü sene sonuna taşımamız ve hatta senelik kaynak tüketim sınırına hiçbir zaman tam olarak ulaşmamamız gerekli. Buna rağmen her geçen gün limit aşımı daha geriye geliyor. Örneğin 2017 senesinde 2 Ağustos olan tarih bu sene 1 Ağustos’a çekilmişti.

Kaynak