robot balik 1

Çok Amaçlı ‘Kan’ Kullanarak Gerçekçi Bir Robotik Balık Yapıldı

Soğuk, tıknaz, hantal başlangıcından beri robotların uzun bir yol kat ettiği sorusu yoktur. Bugünlerde akıllı, çevik ve duyarlılar ancak canlıları esnek ve özerk kılan dokunsal, çok amaçlı unsurları hala kaçırıyorlar. Robotları daha gerçekçi hale getirmek için bilim adamları yumuşak bir robotik balık lionfish yarattılar ve onu hayat veren “kan” ile doldurdular.

Robot Balık Lionfish

Tipik robotlar, bir batarya veya dişliler gibi güç sağlamak için hacimli tek amaçlı parçaları taşırken, yeni geliştirilen lionfish, hem güç hem de itici güç sağlayan benzersiz bir dolaşım sistemine sahiptir. Sistemin etrafına pompalanan kan, hem hidrolik sıvı hem de enerji depolaması olarak işlev gören bir elektrolit çözeltisi içerir. Sentetik kan olmadan, benzer tasarımlı bir robottan sekiz kat daha uzun ve 36 saate kadar uzun süre yüzebilen daha gerçekçi görünümlü bir balık haline geldi.

robot balık

Cornell Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden bilim adamlarından oluşan bir ekip olan araştırmacılar, daha önce böyle bir şey yapılmadığını söylüyor: hidrolik güç aktarımı, çalıştırma ve enerji depolamayı tek birçok amaçlı sistemde birleştiren ilk deney. Gelişim hiç şüphesiz yumuşak robotlara artan işlevsellik eklemek için kullanılacak olsa da, araştırmacılar sıvı gerektiren tüm makinelerde uygulamalara sahip olabileceğini söylüyor. Örneğin, bu “akıllı kan” elektrikli taşıtların ve uçakların gücünü artırabilir. Her durumda, bizi gerçekten gerçekçi robotlara ve bunların getireceği tüm zorluklara ve fırsatlara kesinlikle bir adım daha yaklaştırıyor.

Sentetik Kan Ne İşe Yarayabilir?

Sentetik kanın bu dolaşımı, robotik söz konusu olduğunda ileri bir adımdır, çünkü biyolojik hayvanların nasıl işlediğini daha doğru taklit eder. Biyolojik hayvanlarda, çoğu zaman parçalar ve sistemler birçok görevi yerine getirecektir. Örneğin, kulak bir hayvanın duymasını sağlar ancak dengesini de sağlar. Robotlar şu anda her görev için farklı bir bileşen gerektiriyor. Bu gerekli bireysel bileşenler, robotların toplu ve güç gereksinimlerine katkıda bulunur.

Öyleyse bu teknoloji bir gün gerçekçi robot balıklarının okyanuslarını yaratabilir mi? Belki. Ancak robot lionfish’in daha pratik amaçları var. Gelecekte, lionfish’teki gibi sentetik dolaşım sistemleri, elektrikli taşıtlarda ve uçaklarda onları daha enerji verimli hale getirmek için kullanılabilir.