SpaceX-Crew-Dragon

Bir Hayal Bugün Gerçek Oluyor! SpaceX Uzaya İnsan Gönderiyor!

Elon Musk, bir hayalini daha gerçekleştiriyor. Kurucusu olduğu SpaceX şirketi  NASA ile birlikte bugün uzaya astronot gönderecek. SpaceX  NASA ile birlikte bugün uzaya iki astronot gönderecek. Crew Dragon uzay aracı ile yolculuk yapacak astronotları, Falcon 9 roketi taşıyacak.

NASA, bir süredir Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ekibinin taşınması işini devretmek istiyordu. Bu iş özelinde özel şirketleri kullanmak NASA  açısından gerekli bir adımdı. 2014’te NASA’nın ekip transferi için açtığı ihaleyi SpaceX kazanmıştı. Şimdi de SpaceX’in Falcon 9 roketi Crew Dragon aracını Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden bugün uzaya götürecek.

1

Hatırlanacağı üzere SpaceX‘i Elon Musk, uzay ulaşımının maliyetini düşürmek ve Mars’ta koloni kurma amacıyla 2002’de kurmuştu. SpaceX’in  Falcon 9 ve Falcon Heavy roketleri bulunuyor. Uzay yolculuğunda kullanılan roketlerde kullanılan parçalarını itici güçle Dünya’ya geri getirebilen ilk özel şirket olmayı başardı. Şimdiye kadarda ISS’ye düzenli kargo uçuşlar gerçekleştiren şirket, artık ilk kez astronot taşıyacak. Ayrıca Starship adı verdiği ve insan taşıyan daha büyük uzay araçlarını da geliştirerek Mars’a yerleşim adımları atılması hedefliyor.

Crew Dragon’un kalkışı ile birlikte 9 yıl aradan sonra ABD topraklarından uzaya ilk insan taşıma misyonu olacak. Bundan dolayı dauzaya insan taşıma yarışında Amerika’nın prestijini yeniden kazanacak.

Astronotların Görevi Ne?

Crew Dragon ile yörüngeye girdikten sonra astronotlar aracın çevre kontrol sistemini, göstergeleri, kontrolleri ve manevra motorlarını teste tabi tutacak. Uzay istasyonuna kilitlenmek üzere yakaşırken otomatik kilitleme sistemini kontrol edip, aracın istasyondaki diğer görevler için uygunluğunu test edecekler. Dünya’ya dönüş sırasında ise Crew Dragon, Atlantik Okyanusu’na paraşütle iniş yapacak. Daha sonra kapsül ve ekip, Go Navigator adlı gemiye alınacak.(BBC Türkçe)