Avrupa Uzay Ajansı Ayda İnşa Edilecek Olan Evlerin Görsellerini Paylaştı

Avrupa Uzay Ajansı Ayda İnşa Edilecek Olan Evlerin Görsellerini Paylaştı

Avrupa uzay ajansı kısaltmasıyla ESA 10 yıl içerisinde dünyanın uydusu olan ayda ev inşa etmeye başlayacağını duyurdu. Buna yönelik evlerin görsel planlarıyla ilgili paylaşım yapan ESA danışmanı Aidan Cowley bu evlerde uzaya gönderilecek olan astronotların yaşayacağını belirtti.

Uzaya bir kadın ve bir erkek astronot göndermeyi planladığını söyleyen, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) gönderim için 2024 yılını belirledi. Artemis ismi verilen uzay görevine 18 uygun astronotu belirlemiş ve isimlerini açıklamıştı. Bu görevin amacı Ayda yaşanılabilir ve sürdürülebilir koloni inşa etmek olduğu söyleniyor. Görevde yer alan mühendislerin ayda bulunan kraterlerdeki buzdan su üretmesi gibi kaynakları nasıl kullanacağını öğretmeyi ve bu gibi bir çok yeteneği kazandırmayı planlıyor. Peki 2024 yılında uzaya gönderilecek olan bu koloni nerde ve nasıl yaşayacak. Bunun için Avrupa Uzay Ajansı Ay’ da inşa edilecek evleri planladı ve görselleri meraklılarıyla paylaştı.

Avrupa Uzay Ajansı Ayda İnşa Edilecek Olan Evlerin Görsellerini Paylaştı

Ay Evleri Nasıl Bir Görünüme Sahip Olacak

Ay’ da inşa edilmesi planlanan evler zor şartlara uygun Ay toprağı kullanılarak yapılan tuğlalar ile inşa edilmesi planlanıyor. Uzmanlar bu evlerin bir metre kalınlığında regolit duvarlara ve Ay’ daki radyasyon ve donma gibi durumlara karşı korumalı çatı yapılması ön görülüyor. Planlanan eve göre Ay’ da yapılacak olan evlerin tuğlaların yine Ay toprağından elde edilecek ve 3 boyutlu yazıcılar tarafından tuğlaya dönüştürülerek güneşte pişirilecek. Dünyada inşa edilen evlerden farklı olarak Ay’daki evlerin inşası uzun süreceğe benziyor. Astronotların gittikleri ilk yıllarında basınçlı ve seyyar olan yaşam alanlarında yaşayacak gibi duruyor. Kalıcı olması planlanan üs yani evler Ay’ın güney kutbunda bulunan ve güneş alan bölgesi olan Shackleton kraterinin yakınında yapılabilir. Shackleton kraterinin güneş almasıyla birlikte güneş panelleri kurarak enerji elde edilmesi de planlanıyor. Shackleton’ da bulununan buzlar sayesinde hidrojen ve oksijen sağlana bilir. Oksijen sağlanmasıyla birlikte solunabilir hava üretilebilir. Hidrojen ile de yakıt elde edilebilir. Dünyada teknoloji ve inovatik fikirler gelişme göstermesiyle günümüz çağı hızla uzayda yaşama adım atmaya başlıyor.