Apple'ın girişimcilik tarihi

Apple’ın girişimcilik tarihi

Apple’ın girişimcilik tarihi ve arkasında bıraktığı başarıları pek çok kullanıcı tarafından merak edilen bir durum olarak yer alıyor.

Özellikle teknoloji alanında girişimcilik yapmak isteyenler çeşitli teknoloji firmalarının girişim hikayelerini öğrenerek nasıl başarılı olduklarını merak ediyor. Bazı firmalar oldukça zorlu aşamalardan geçerken bazıları kolay bir şekilde başarıyı sağlayabiliyor. Önemli olan doğru zamanda doğru adımı atabilmek.

Apple’ın girişimcilik tarihi ve başarısı

Apple şirketi Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne olmak üzere 3 kurucu ortağa sahip bir firma. 1 Nisan 1976 tarihinde evin garajında çalışmalara başlayan Apple, o zaman daha küçük bir firmaydı. Garajda üretim yapmaya başlayan şirketin amacı kendine özgü donanımlar geliştirmekti. Bunun için çalışmalara başlayan Apple, ilk olarak tamamen kendi emekleriyle garaj ortamında 200 adet cihaz üretiyor.

Apple I olarak piyasaya çıkan bu cihaz, 666,66 $ fiyatıyla birlikte piyasaya sunuluyor. Oldukça başarılı bir ürün olan Apple I, kısa sürede tamamen satılır. 100.000 $’ın üzerinde gelir elde eden firma, yakaladığı bu başarıyla birlikte Apple II çalışmalarına başlar. Piyasaya çıkan Apple II ürünü, tasarımıyla pek çok kullanıcının ilgisini çektikten sonra Apple III ile yoluna devam eder.

Apple'ın girişimcilik tarihi

Apple, bir süre sonra Xerox Alto işletim sistemini incelemek için Xerox PARC şirketini ziyaret eder. Grafiksel tabanlı arayüze hayran kalan Steve Jobs, geliştireceği Apple Lisa bilgisayar modelinde grafiksel arayüze geçiş yapar. Oldukça ilgi çekici bir bilgisayar olan Apple Lisa, kullanıcıları etkilese de yüksek fiyatıyla çok satılmadı.

Apple büyümeye devam ederken Steve Jobs’un yönetim kurulu ile yaşadığı sorunlar Steve Jobs’un firmadan istifa etmesine sebep oldu. Apple, bir süre kendi ürünlerini geliştirse de Jobs’un istifasından sonra büyük bir başarıya ulaşamadı. Bu sebeple Jobs’un kapısını çalan Apple, Jobs’a CEO vererek Steve Jobs’u şirketin başına geçirdi.

2000’li yıllarda ön plana çıkan cihazlardan birisi iPod olarak yer aldı. Dönemin şartlarına göre oldukça kaliteli bir tasarıma sahip cihaz, büyük bir satış başarısı yakaladı. Ardından çıkan iPhone ve iOS işletim sistemi, firmayı daha da büyüten bir hareket oldu.