Apple M1 işlemci modeli
Apple M1 işlemci modeli

Apple M1 işlemci modelinin özellikleri

Apple geçtiğimiz günlerde düzenlediği bir etkinlik ile birlikte yeni işlemci çipi olan Apple M1 modelinden bahsetmişti. Daha önce düzenlediği bir etkinlikte Apple cihazları için farklı bir işlemci markası kullanmak yerine tamamen kendi işlemcilerine geçeceğini belirtti. Firma, şimdiden bu adımı atmış görünüyor. Yeni işlemci çipi ile birlikte bu işlemciye sahip ilk cihazları da piyasaya sunan Apple, işlemci için oldukça güçlü yenilikler ortaya koyuyor.

Apple M1 işlemcisi yüksek performans sunuyor

Mac için tasarlanmış ilk çip olan M1, diğer işlemcilere göre daha performanslı ve daha verimli bir güç tasarrufuna sahip olarak müşterilerin karşısına çıkıyor. M1 işlemciye sahip her cihazın farklı bir ürüne dönüştüğünü söyledi. Apple, bununla birlikte ürünün bir güncelleme değil bir dönüm noktası olduğunu dile getiriyor.

Apple M1 işlemci modelinin özellikleri
Apple M1 işlemci modelinin özellikleri

Apple, birden fazla çipi birleştirerek sadelik katmak ve yer tasarrufu sağlamak istiyordu. Yeni çip ile bu hedefine ulaşan firma CPU, GPU ve bellek gibi pek çok yongayı tek bir çip altında toplayarak büyük bir yeniliğe imza attı. 5 nm işlemci teknolojisine sahip yeni çip, 16 milyar transistör içeriyor. Firmanın yaptığı bir diğer açıklama ise bu çipin 5 nm işlemci teknolojisine sahip ilk kişisel bilgisayar olma özelliği taşıması.

Çipin içerisinde CPU, GPU, cache, DRAM, Neural Engine ve Fabric birimi bulunuyor. Firma, yeni çipin diğer çiplere göre daha performanslı olduğunu dile getiriyor. Öyle ki bu çip ile birlikte oyun ve uygulamalara daha hızlı girmek, kaliteli görüntü elde etmek ve yüksek performansa sahip olmak mümkün hale geliyor. Bir önceki nesile göre 4 kata kadar hızlı video işlemeye sahip olan bu çip, 7.1 kat daha hızlı görüntü işlemeyi sağlıyor.

8 çekirdekli işlemciye sahip olan Apple M1, 3.5 kata kadar daha hızlı CPU performansı sunuyor. Pil ömrünün eski nesile göre daha uzun sürdüğü bu sistem bir önceki nesile göre karşılaştırıldığında %25 daha performanslı olduğu ve 2 kat daha hızlı CPU performansı sunduğu ortaya çıkıyor.