Apple komisyon oranını düşürme kararı
Apple komisyon oranını düşürme kararı

Apple komisyon oranını düşürme kararı aldı

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından birisi olan Apple, Apple cihazları için geliştirilen ürünlerin yer aldığı App Store ile ilgili yeni bir karar paylaştı. Paylaşılan bu karar ile birlikte geliştiricilerin daha düşük komisyon oranı ile daha fazla gelir elde etmesi sağlanacak.

Apple komisyon oranlarında düşüş yaptı

Apple, geçtiğimiz aylarda Epic Games tarafından davalık olmuştu. Bunun nedeni ise Fortnite oyununa dayanıyor. Fortnite, PUBG benzeri bir battle royale tarzı oyun. Oyun normalde mağazanın uygulama içi ödeme sistemini kullanarak oyunculara satış yapıyordu.

Epic Games sonrasında aldığı bir karar ile Fortnite oyununda mağaza içi ödeme sisteminin yanı sıra kendi web sitesine de bir ödeme sistemi ekledi. Bu sistem ile birlikte kullanıcılara daha düşük ücret ile satış yaptı. Bunun nedeni ise Apple’ın komisyon oranlarının yüksek olmasıydı.

Apple komisyon oranını düşürme kararı aldı
Apple komisyon oranını düşürme kararı aldı

Apple, bu adımdan sonra Epic Games’in geliştirmiş olduğu Fortnite oyununu politika ihlali sebebiyle mağazadan kaldırdı. Epic Games, bu olayın ardından Apple’ın tekelleştiğini savunarak firmaya dava açtı.

Apple, bu olayların ardından geliştiricileri sevindirecek yeni bir adım attı. Yeni atılacak adım her ne kadar Epic Games firmasını etkilemeyecek olsa da küçük çaplı geliştiriciler için önemli bir adım olmakta. Normal şartlarda her geliştiriciden %30 komisyon alınıyordu. Yani geliştirici her satışta Apple’a %30 komisyon ücreti ödüyordu. Örneğin 100 TL’lik bir ürün satan geliştirici, 30 TL’sini Apple’a veriyor. Bu da ciddi bir miktar.

Firma tarafından yapılan açıklamaya göre 1 milyon doların altında gelire sahip geliştiricilerden %15 komisyon oranı ile ödeme sistemini kullanacak. 1 milyon doların üzerinde gelire sahip geliştiriciler ise %30 komisyon ödeyecek. Apple’ın attığı bu adım birçok kullanıcıyı sevindiren bir olay oldu.

2021 yılından itibaren aktif olacak bu sistem ile ilgili detaylı bilginin önümüzdeki ay açıklanacağını duyurdu. Yeni sistem ile birlikte 1 milyon doların altında gelire sahip olan bazı uygulamaların fiyatlarında da bir miktar düşüş olacağı tahmin ediliyor.