Antibiyotik

Antibiyotiklerin etkisi, diğer ilaçlarla birlikte kullanıldıklarında değişiyor

Yapılan bir araştırma, antibiyotiklerin vücuttaki etkisinin diğer ilaçlara ve yemeklere bağlı olarak değişebildiğini ortaya koydu.


Vücudumuza zarar vermesinden dolayı yalnızca ve yalnızca çok ciddi durumlarda, son çare olarak kullanılan antibiyotiklerin vücudu farklı şekillerde etkileyebildiği ortaya çıktı. Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı tarafından yapılan araştırma, antibiyotik kullanan bireylerin diğer ilaçlar ve yedikleri yemeklerle antibiyotiğin etkisini azaltabileceğini ya da artırabileceğini gösterdi.

Araştırma, iki çeşit antibiyotiğin aynı anda kullanılması durumunda da bazı farklılıklar oluşabileceğini ortaya koydu. Yapılan deneyler, bazı türdeki antibiyotiklerin birbirinin doğru şekilde çalışmasını engellediğini ve buna bağlı olarak ilaçların etkisini büyük ölçüde yitirdiğini gösterdi. Öte yandan birlikte çalışarak bakterilere daha güçlü bir şekilde saldıran antibiyotikler de mevcut. Hatta antibiyotiklerin birlikte çalışma durumunda etkileri o kadar yükselebiliyor ki, bazı durumlarda antibiyotik bağışıklığı oluşturmuş bakterilerin bile tamamen yok edildiği gözlemlendi.

Antibiyotik

Antibiyotik bağışıklığına sahip olan bakterilerin giderek hızlı bir şekilde yayıldığı biliniyor ve 2050 senesine kadar milyonlarca insanın bu bakterilerden ötürü hayatını kaybedeceği düşünülüyor. Birbirinin etkisini artırma özelliğine sahip olan antibiyotiklerin belirlenmesiyle, antibiyotik bağışıklığına sahip olan bakterilere karşı bu ilaçların kullanılabileceği düşünülüyor.

Kaynak