Bakteri antibiyotik bağışıklığı

Diş macunu ve el sabunu, antibiyotik bağışıklığına neden olabiliyor!

Diş macunu ve el sabunu da dahil olmak üzere birçok kişisel bakım ürününün antibiyotik bağışıklığına neden olduğu bulundu.


Quennsland Üniversitesi’nde görevli olan araştırmacılar, günlük yaşantımızda kullandığımız birçok kişisel bakım ve temizlik ürününün içerisinde bulunan bir maddenin antibiyotik bağışıklığı geliştirilmesine neden olduğunu buldu. Triklosan olarak isimlendirilen bu özel madde, “superbug” olarak isimlendirilen ve antibiyotiklerden etkilenmeyen bakterilerin gelişmesine yardımcı oluyor.

Bilim insanları, şehirlerde kullanılan suların biriktiği noktalardan alınan örneklerde antibiyotiğe dayanıklı bakterilerin bulunmasıyla böyle bir araştırmaya başlamış. Yapılan sayımlar, birçok temizlik ürününü de içeren bu sulardaki superbug sayısının hastanelerden alınan örneklerden çok daha fazla olduğunu ortaya koymuş. Bakterilerin bir kimyasal madde yardımıyla direnç kazandığını düşünerek farklı maddeleri araştırmaya başlayan bilim insanları, son olarak triklosana ulaşmayı başarmış.

Bakteri antibiyotik bağışıklığı

Antibiyotiğe bağışıklığı bulunan bakterilerin her sene 700 bin kişinin ölümüne neden olduğu biliniyor ve 2050 senesinde kadar bu sayının yılda 10 milyona yaklaşacağı tahmin ediliyor. Triklosan gibi bir maddenin bakterilere bağışıklık kazandırdığının bulunmuş olması, ölüm sayısının artmasının engellenmesinde yardımcı olacaktır. Bu açıdan, böyle bir kimyasalın bakterilere bağışıklık kazandırmış olduğunun keşfedilmesi gayet iyi bir haber. Ancak maddenin 2000’den fazla üründe bulunuyor olması da sorunun ne kadar ciddi bir boyut kazanabileceğinin göstergesi.

Kaynak