Gaia yıldız haritası

1,5 milyar yıldız tek bir fotoğraf karesine sığdırıldı!

Avrupa Uzay Ajansı, Gaia uydusunu kullanarak evrenin farklı köşelerindeki 1,5 milyar yıldızı tek bir fotoğraf karesi içerisinde toplamayı başardı. Fotoğraf, en fazla yıldızın bulunduğu görsel olarak rekor kırdı.

Avrupa Uzay Ajansı ünlü uydusu Gaia ile en fazla yıldız barındıran fotoğrafı çekmeyi başardı. 2013 senesinde görevine başlayan ve bu tarihten beri evrenin farklı köşelerine göz atan uydu, yaklaşık 1,5 milyar yıldızı tek bir kareye sığdırmayı başardı.

Farklı lensler ve çekim teknikleriyle Samanyolu Galaksisi başta olmak üzere evrenin birçok farklı noktasını inceleyen Gaia, çektiği fotoğraflarla bilim insanlarına yıldızların konumlarındaki değişimler hakkında bilgi veriyor. Uydu, yıldızların konumlarındaki değişimlerin yanı sıra radyal hızları ve parlaklıklarıyla ilgili bilgiler de topluyor.

Gaia yıldız haritası
Gaia’nın paylaştığı fotoğraf (yüksek çözünürlüklü).

Bilim insanları Gaia’dan gelen verilerin incelenmesiyle galaksilerin ve yıldızların oluşumu, yaşam evreleri hakkında bilgiler edinebileceğimizi düşünüyor. Elbette bu kadar detaylı verilerin incelenmesi biraz zaman alacaktır.