Windows 10’a 2021 Yılında Gelmesi Beklenen Özellikler

Windows 10’a 2021 Yılında Gelmesi Beklenen Özellikler

Windows 10 20H2 Ekim güncellemesi geçtiğimiz ay tüm kullanıcılar için dağıtılmaya başlanmıştı. ‘Iron’ olarak da bilinen yeni 21H1 güncellemesi için çalışmalar devam ediyor ve önümüzdeki sene işletim sistemine gelmesi beklenen bazı özellikler sonunda ortaya çıktı.

Microsoft şu sıralar yeni bir ekran kayıt uygulaması, özel yazı tipi geliştirme ve hızlı uygulama sonlandırma aracı gibi yeni özellikler üstünde çalışıyor. Bu özelliklerin tamamı 21H1 güncellemesi ile yılın ilk yarısında gelmeme ihtimali yüksek. Fakat bu özelliklerin hepsini 2021 yılı içinde kullanmaya başlayabiliriz. Öte yandan bunlara ek olarak birçok farklı değişiklik de yapılabilir.

Her Zaman Üstte Özelliği

Microsoft, anlık olarak belirlediğimiz uygulamaların bütün pencerelerin üstünde yer almasını sağlayan “Her Zaman Üstte” isimli yeni bir özellik geliştirmeyi planlamakta.

Windows işletim sistemi üzerinde şu an buna benzer herhangi bir özellik bulunmuyor ve bazı kullanıcılar üçüncü taraf uygulamaları tercih ediyor. Kullanıcılar, ileriki günlerde uygulamalar için Her Zaman Üstte modunu etkinleştirmek için PowerToys’u kullanabilecek ve bu da uygulamanın kaybolmadan diğer uygulama pencerelerinin üzerine geçmesine imkân sunacak.

Windows 10’a 2021 Yılında Gelmesi Beklenen Özellikler

Ekran Kaydı Aracı

Yeni ekran kayıt aracı, Game Bar ile alakası olmayacak ve Windows 10’un yerleşik ekran görüntüsü ve kaydı alma API’lerini kullanacak. Microsoft şu sıralar videolar, tuş dokunuşları ve imleç kaydı da olmak üzere geniş kapsamlı bir kayıt aracını kullanıma sunmayı düşünüyor. Bu kayıt aracı büyük ihtimal yapılan kayıtları GIF ya da video dosyası olarak kaydetme imkânı sunacak.

Hızlı Sonlandırma

Önümüzdeki sene “Hızlı Sonlandırma” adında bir yeni özellik daha gelebilir. Bu özellik uygulamaları, arka plan işlemlerini ve oyunları tek tıkla sonlandırmamıza izin veriyor. Şu anda bunun için Görev Yöneticisi üzerinde biraz çaba harcamamız gerekiyor. Hızlı Sonlandırma ise bir klavye kısa yolu sayesinde uygulama ve işlemleri anında sonlandırıyor.

Metin Yapıştırma

Bir kaynaktan içerik kopyalayıp e-postanıza veya Word gibi Windows uygulamalarınıza yapıştırdığınızda, genel olarak özelleştirilmiş halini koruduğunu görürsünüz. Yani yazı boyutu, kalın metinler gibi özellikler. Bazı uygulamalar, “Ctrl + Shift + V” tuş kombinasyonunu kullanarak metinleri standart halde yapıştırmamıza izin veriyor. Bu güzel özellik Windows 10’daki tüm uygulamalara geliyor.