voyager1 bear 1

Uzayda 40 Yıl Boyunca Dolaşan Türkçe Mesajın Nasıl Olduğu Ortaya Çıktı!

Voyager 1 ve 2 uzay araçlarından Türkçe olarak yayınlanan ‘sabah şerifleriniz hayırlı olsun’ mesajının sırrı ortaya çıktı.

Uzaya gönderilen Voyager 1 ve 2 uzay araçları Şu an Dünya‘dan 20 milyar Km kadar uzakta; şayet olumsuz bir durum oluşmaz ise yaklaşık 1 milyar yıl boyunca uzayda dolaşacak. Bu yolculuk sırasında herhangi bir medeniyet ile karşılaşılması durumu için hazırlanan plak içerisine; 55 farklı dildeMerhaba” mesajı kaydedilmiş. Voyager 1 ve 2 uzay araçlarından yayınlanan “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun!” mesajının, Prof. Dr. Peten Ian Kuniholm tarafından kaydedildiği ortaya çıktı.

ABD’nin Maine eyaletinde yaşayan Prof. Dr. Kuniholm konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “1960’larda Robert Kolej’de İngilizce öğretmenliği yapıyordum. Behçet Kemal Çağlar da o sıralarda kolejde edebiyat öğretmeniydi. Behçet Kemal Çağlar’ın beni her sabah selamlama biçimiyle Türkçe bir kayıt yaptım” ifadelerini kullandı.

Dr. Kuniholm sözlerine “Benim için 5 saniyelik bir kayıttı. Çok üzerinde düşünmedim. Sonra da unuttum.” Profesör ayrıca bu şekilde bir mesaj kaydetmesinin nedenini ise şu şekilde açıklıyor; “1960’larda Robert Kolej’de İngilizce öğretmenliği yapıyordum. Behçet Kemal Çağlar da o sıralarda kolejde Edebiyat öğretmeniydi. Yan yana sınıflarda ders veriyorduk. Zil çalınca ben onun çıktığı sınıfa İngilizce dersine, o da benim çıktığım sınıfa Türkçe dersine girerdi. Ve beni her sabah o şekilde selamlardı. Bütün edebiyat ve Türk tarihi hocaları da hep öyle ağdalı ve eski biçimde konuşurlardı. Behçet Kemal Çağlar’ın beni her sabah selamlama biçimiyle Türkçe bir kayıt yaptım.”

Voyager1 2

Dr. Kuniholm bu kayıt nedeni ile Türkiye‘den tepki aldığını da şu sözler ile dile getiriyor. “Daha önce Türkiye’den bir gazeteci bana Voyager’daki selamlamayı böyle söylemek için nereden izin aldığımı sordu. Ben de ABD’de herhangi bir şey söylemek için izin almak gerekmediğini söyledim. Behçet Kemal için böyle bir selamlama yeterince iyiyse benim için de öyledir. Zaten uzayda böyle kurallar olmaz, her şey açıktır.” ifadelerini kullandı.