challenger

Uzay Macerasının En Acı Olayı: Challenger Faciası

İnsanoğlunun 1960’lı yıllarda başlayan uzay macerası günümüze kadar birçok önemli dönüm noktalarından geçmiştir. Uzay boşluğunda ilk yürüyüş yapan kozmonot Yuri Gagarin, Ay’a ilk ayak basan Neil Amstrong ve daha birçok dönüm noktası bulunmakta. Ne yazık ki bu dönüm noktalarından en acı olanı ise kuşkusuz Challenger faciası olarak hafızalara kazındı.

28 Ocak 1986 tarihinde NASA tarafından uzaya fırlatılan mekik kalkıştan yaklaşık 73 saniye sonra havada milyonlarca insanın gözü önünde infilak etti. Bu acı olay CNN TV tarafından canlı olarak tüm dünyaya yayımlanmakta idi. Tüm dünyayı adeta derinden etkileyen olay NASA’da şok etkisi yaratmıştı. Olayın en acı tarafı ise yıllarca eğitim almış 7 donanımlı insanın bu faciada yaşamını yitirmesi oldu.

Challenger Uzay Mekiğini Patlatan Şey Neydi?

Dünyaca ünlü Richard Feynman tarafından açıklanan kaza sebebi birçok insanı şok etmişti. Feynman yaptığı açıklamada patlamaya sebep olan şeyin oring adındaki contalardan bir tanesi olduğunu belirtti. Uçuşun soğuk hava ortamında yapılması sebebiyle contalardan sızan yakıt mekiğin alev almasına daha sonra patlamasına yol açmıştı.

Facia ile ilgili en büyük suçlamalar ise kuşkusuz o dönemlerde oy kaygısı sebebiyle yapılan baskılar sonucu mekiğin zor hava şartları altında fırlatılmasına sebep olan siyasetçilere oldu. Ancak resmi olarak kimse yargılanmamıştı.

Challenger Faciası: