uzay-hurdalığı

Uzay Hurdalığı Gün Geçtikçe Çığ Gibi Büyüyor!

Güney kutbunda yer alan Pasifik Okyanusunun üstü adeta uzay aracı hurdalığına dönüştü. Açıklanan bilgilerde Antarktika kıtasının kıyılarına 375 km uzaklıkta bulunan bölgedeki uzay aracı sayısı 260’a ulaştı.

Business Insider tarafından yayımlanan rapora göre 1971 yılından bu yana uzay çalışmalarında kullanılan uzay araçlarının yönlendirilerek düşürüldüğü uzay hurdalığındaki yığınlar giderek büyüyor. Ayrıca raporda NASA’nın Nemo Noktası olarak adlandırdığı bölgeye en yakın insanların Uluslararası Uzay İstasyonu görevlileri olduğu belirtildi.

Uzay bilim adamı Bill Ailer yaptığı açıklamalarda, “Enkazdaki yığının önümüzdeki yüzyıllar boyu birikmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Uzay Çöplüğü Temizlenemiyor!

Dünya üzerindeki ülkelerin her geçen gün biraz daha fazla araç yollaması ile birlikte hurdalığın temizlenmesinin oldukça güçleştiği belirtilirken, bölgenin temizlenmesi için mevcut durumda bir temizlik planı bulunuyor. Planın hayata geçememesinin en önemli nedeni dünya üzerindeki politik anlaşmazlıklar.

Her ülkeye ait aracın bulunduğu bu bölgenin temizlenmesi oldukça güç bir durumda iken ülkeler arası siyasi anlaşmazlıklarda bu zorluğun derecesini bir hayli arttırmakta, öte yandan kurallar gereği herhangi bir ülkeye ait uzay aracının hareket ettirilmesi veya işleme tabi tutulması yasak.

Nemo noktasındaki hurdalığın dünyada yaşayan insanlar için hiçbir tehdit oluşturmadığı ayrıca belirtildi.