Uber’ın sürücüsüz otomobili kazadan 6 saniye önce yoldaki yayayı fark etmiş!

Uber’e ait sürücüsüz otomobilin bisikletli bir yayaya çarparak ölümüne neden olmasının ardından yapılan araştırmalar, otomobilin kaza yaşanmadan 6 saniye önce yayayı fark ettiğini ancak ilk anda yaya olduğunu anlayamadığını ortaya koydu.


49 yaşındaki Elaine Herzberg isimli kadına çarparak yaşamını yitirmesine neden olan Uber sürücüsüz otomobili, uzmanların yaptığı araştırmalara göre çarpışmadan 6 saniye önce yayayı fark etmişti. Otomobilin LIDAR sensörleri tarafından fark edilen yaya, ilk olarak aracın bilgisayar sisteminde “tanımlanamayan obje” olarak belirmiş, ardından sırasıyla otomobil ve bisiklet olarak algılanmış. Kazadan yalnızca 1.3 saniye önce yolda bir bisikletli bulunduğunu anlayan otomobil, acil durum frenlerini etkinleştirerek kazayı önlemeye çalışmış ancak bu frenleri etkinleştirmeye yetkisi bulunmadığı ve yalnızca sürücüye uyarı verebildiği için maalesef kazaya engel olamamış.

Uber sürücüsüz otomobil kazası

72 km (45 mph) hız sınırının bulunduğu bölgede 69 km (43 mph) hızla ilerleyen otomobil, sistemindeki bir sorundan ötürü acil durum frenlerinin etkinleştirilmesi için sürücüye uyarı göndermemiş. Ancak kazadan yalnızca 1.3 saniye önce uyarı gönderilmiş olsaydı bile sürücünün zamanında frenleri etkinleştirip kazayı engelleme şansı oldukça düşüktü.

Uber aracındaki sürücü sistemleri kontrol ediyordu

Kazayı gösteren videonun paylaşılmasının ardından sürücü koltuğunda oturan kişinin cep telefonuna baktığı, kazanın bu anda gerçekleştiği düşünülmüştü. Ancak yapılan incelemelerle sürücünün o sırada cep telefonuna değil, cihazlar üzerinden otomobilin sistem durumuna baktığı anlaşıldı.

Kazayla ilgili incelemeler sürücüsüz otomobil sisteminde ciddi sorunların mevcut olduğunu, ancak kazanın asıl nedeninin yayanın dikkatsizliği olduğunu gösteriyor.

Kaynak