twitter

Twitter’ın da Başı Veri Skandalı ile ilgili Derde Girebilir

Dünya’nın gündemine oturan Cambridge Analytica yani Facebook veri skandalı şimdi de Twitter’da yaşanıyor.

Cambridge Analytica’dan geçtiğimiz günlerde Aleksandr Kogan’ın açıklaması ile hiçbir şekilde Twitter’dan veri almadıklarını ifade etmesi ile kullanıcılar rahat bir nefes almışlardı.

Ancak bugün Global Science Research‘teki bir araştırmacının Twitter’da veri erişim hakkına sahip olduğu öğrenildi.
Bu araştırmacının Aralık 2014-Nisan 2015 arasındaki Tweet API‘lerini incelediğini ve bu şekilde kullanıcı verilerine erişim sağladığı öğrenildi.

GSR sözcüsünün konu ile ilgili açıklamasında ise “Son raporlara dayanarak, kendi iç incelememizi gerçekleştirdik ve Twitter kullanan kişilerin özel verilerine bakmadık.” diyerek böyle bir erişim hakkına sahip olunmadığını savundu.

Tweet API‘lerine erişmenin önemli olmadığını söyleyen sözcü açıklamasına şu şekilde devam etti: “Diğer birçok hizmetten farklı olarak, Twitter doğası gereği kamuya açıktır. İnsanlar kamuya açık konuşmak için Twitter’da paylaşım yapıyor. Bu paylaşımlar herkese açıktır, herkes tarafından görülebilir ve rahatça incelenebilir.

Twitter’ın konu ile ilgili olarak kullanıcı verileri ile sadece kullanıcı alışkanlıklarının incelendiğini ve rapor haline getirmek için kullanıldığını; dolayısı ile hiçbir kullanıcısının güvenliği zedelemediğini belirtiyor.

Her ne kadar kullanıcı güvenliği zedelenmemiş olsa da GSR’ye belli başlı izinler verilmiş durumda. Bu konuda bakalım önümüzde ki günlerde nasıl bir gelişme olacak, hep birlikte göreceğiz.