ZTE ABD

Trump, ZTE’nin yasağının kaldırılmasına talimat verdi

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşını daha da kızıştırmadan bitirmeye kararlı olan Başkan Trump, ABD’li üreticilerle ticaret yapması yasaklanan ZTE’nin yasağının kaldırılması için talimat verdi. Çinli akıllı telefon üreticisi, yasaktan dolayı oldukça zor bir durumda kalmıştı.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı iki tarafın ılımlı davranması sonucunda daha kötü bir boyuta ulaşmadan sonlanıyor. Çinli meslektaşı Xi Jinping ile bir süredir görüşmelere devam eden Başkan Trump, Twitter hesabından Çinli akıllı telefon üreticisi ZTE’nin ABD’deki yasaklarının kaldırılması adına talimat verdiğini duyurdu. Ticaret Bakanlığı ile konuyu görüştüğünü belirten Trump, en kısa sürede Çinli firmanın işleri yoluna koymasını sağlayacaklarını belirtti.

ABD’li yetkililer, ürün satışları hakkında yanlış bilgilendirme yapmasından ötürü Çinli firmanın başında bulunan bazı isimlerin işten çıkarılması gerektiğini söylemişti. Yaklaşık 900 milyon dolar ceza almak yerine bu cezayı kabul eden firma, verilen süre içerisinde yöneticilerini işten çıkarmamıştı. Yetkililer de bundan ötürü firmanın ABD’de akıllı telefon satışı yapmasını ve ABD’li üreticilerden ürün almasını yasaklamıştı. Bu yasak hem firmanın satışlarını büyük oranda etkilemiş, hem de ABD merkezli Qualcomm’dan yarıiletken satın alma şansını ortadan kaldırmıştı. Bu şekilde başlayan olaylar, Çin’in ve ABD’nin yaptırımlarıyla giderek büyüdü ve her iki ülkenin de zarar edeceği bir konuma ilerledi.

Trump’ın bu yapıcı adımının nasıl etkileri olacağını zaman içerisinde göreceğiz.