NASA’nın gezegen avcısı TESS, hayranlık uyandıran ilk fotoğrafını paylaştı

Yaşam barındırma ihtimaline sahip gezegenler üzerinde yoğunlaşacak olan TESS, sonsuz karanlıktan ilk fotoğrafını paylaştı. 200.000’den fazla yıldızın görülebildiği fotoğraf, gelişmiş uzay teleskobunun eşsiz dört kamerasıyla yapabileceklerinin yalnızca küçük bir kısmını temsil ediyor.

NASA’nın gezegen avcısı TESS teleskobundan ilk fotoğraf geldi. Kısa bir süre önce planlanan konumuna doğru yola çıkan teleskop, yaklaşık bir aylık yolculuğunun başında 200 bin yıldızın yer aldığı, göz kamaştırıcı bir kare yakalamayı başardı. Fotoğrafın merkezinde Kentaurus takımyıldızı bulunuyor ve sol alt kısımlarda gökyüzündeki en parlak yıldızlardan birisi olan Hadar (Beta Centauri) Yıldızı yer alıyor.

200 bin fotoğrafın tek bir karede toplanmış olmasını etkileyici bulabilirsiniz ancak TESS’in mercekleri bundan çok daha fazlasını yapabilecek teknolojiye sahip. Teleskobun dört adet özel merceği bulunuyor ve bunlar sayesinde fotoğrafta görünenden tam 400 kat daha geniş bir alanı görüntüleyebiliyor.

Teleskop, Ay’ın 8000 Km üstündeyken bu kareyi çekmiş ve şu an son itici ateşlemesini yapacağı noktaya doğru ilerlemekte. Bu güçlü teleskop sayesinde uzayın hangi gizemlerini aydınlatacağımızı düşünmek bile heyecan verici.