apple car desteği

Sürücüsüz otomobiller yolcuyu mu, yoksa yayaları mı kurtaracak?

Sürücüsüz otomobil teknolojisinin gelişmeye başladığı bu dönemlerde yapay zekanın olası kaza durumlarında nasıl karar alması gerektiği kafaları karıştıran bir konu.

Sürücüsüz otomobiller yalnızca birkaç sene içerisinde hayatımıza dahil olacak, yollardaki yerini alacaklar. Tesla Motors, Mercedes, Ford, Google ve Intel gibi tanınmış şirketler bu teknoloji üzerinde çalışmalarını sürdürüyor, yazılımını ve donanımını geliştirmeye çalışıyor. Ancak sürücüsüz otomobillerde kullanılacak yapay zeka teknolojisinin karar verme kabiliyeti hala büyük bir tartışma konusu.

Düşünün; sürücüsüz otomobil seyir halinde ve birden aracın karşısına bir yaya çıkıyor. Yapay zeka yayaya vurmamak için sağa veya sola giderek duvara çarpıp muhtemelen sürücüsünün ölümüne mi neden olmalı, yoksa sürücüsünü korumak adına yayaya mı çarpmalı? İşte bu soru birçok uzmanın aklını karıştırıyor. Yapay zeka teknolojisi, bizim bile cevap bulamadığımız bir konu hakkında nasıl karar vermeli? Verdiği kararın doğruluğundan emin olabilir miyiz? Farklı durumlarda farklı davranmasını sağlayacak etkenler neler olmalı? Sorular listesi bu şekilde uzayıp gidiyor.

Sürücüsüz otomobil

Yolcunun kurtulma şansı daha yüksek

Bu sorularımıza kesin bir cevap bulabilmiş değiliz, ancak bazı uzmanlar otomobilin içinde bulunan yolcunun, yayaya kıyaslandığında kurtulma şansının daha yüksek olduğunu düşünüyor. Bu nedenle otomobilin yayaya değil, duvara çarpmasının can kaybı yaşanması riskini en aza indirgeyebileceği belirtiliyor. Sürücüsüz otomobil teknolojisinde öncü şirketlerden birisi olan Tesla da bu şekilde düşündüğünü, kaza anında önceliğin yayaya verilmesinin daha doğru olduğunu paylaşmıştı. Ancak bazı uzmanlar bu kararın da bazı durumlarda (örneğin köprü üzerinde) daha zararlı olabileceğini düşünüyor.

Gelecek yıllarda da sık sık gündeme gelecek olan bu soru hakkında sizin düşünceleriniz neler?