Siri’nin Sesi: Yelda Uğurlu’nun Apple’a Açtığı Dava Sonuçlandı!

Siri’ye Türkçe sesini veren ses sanatçısı Yelda Uğurlu, izni olmadan dijital asistanda da sesinin kullanıldığı iddiası ile Apple ve Nuance Communications’ı mahkemeye vermişti. Uğurlu’nun davası sonuçlandırıldı.

Yelda Uğurlu, 2011 yılında Nuance Communications şirketi ile yapmış olduğu anlaşma ile sesinin toplu taşıma anonslarında kullanılacağını düşünüyordu. Ancak şirket, Apple’a, Siri’de kullanılmak üzere Yelda Uğurlu’dan izin alınmadan sesini satması üzerine, ses sanatçısı Apple’ı ve Nuance Communications’ı mahkemeye verdi.

İki şirkette iddiayı reddederek elektronik ortamda oluşturulmuş insan benzeri bir ses olduğunu belirtirken, ‘’Davacı, 2011 yılında imzaladığı sözleşme ile kaydedilen sesinin ‘konuşma sentezleme yazılımları’ tarafından kullanılmasına izin vermiştir, bu kayıtlı ses birimlerinin Siri uygulamasında kullanılmış olmasını fırsata dönüştürerek haksız kazanç elde etmeye çalışmaktadır.’’ dedi.

Bilirkişiye taşınan mahkeme, sesin Yelda Uğurlu’ya ait olduğunu tespit  ederken, “İddia edildiği gibi bu sadece bilgisayar sesi olsaydı, ne kişiyle sözleşme yapmaya ne de stüdyo ortamında günlerce ses kaydı almaya lüzum kalırdı. Davalı Apple bu kullanımı yapmak için davacıdan izin aldığını tespit edememiştir.’’ dedi.

Bu gelişme üzerine iki şirkette, yeniden bilirkişi raporunun oluşturulmasını talep etti. İkinci raporda 2011 yılında yapılan sözleşme gereğince Nuance Communications’ın sesini kullanma hakkı olduğu tespit edilip, “Uğurlu’nun sesinin direkt olarak değil programla oluşturulup işlenmiş ses vasıtasıyla kullanılmıştır. Kişilik hakkı ihlal edilmemiştir.” İfadesine yer verildi.

Dolayısı ile mahkeme, Nuance Communications’ın haklılığına kanaat getirirken, Yelda Uğurlu’nun davasını ise reddetti.