VR_Gozluk
VR_Gozluk

Sanal Gerçeklik Hakkında Merak ettikleriniz

Teknolojiyi yakından takip eden teknoloji tutkunlarının deneyimlemek istedikleri konulardan biri de sanal gerçeklik; VR olarak adlandırılan ve Türkçe’de ise Sanal Gerçeklik olarak ifade edilen ve  3D gözlüklerde olduğu gibi her göze ayrı bir görüntü göndererek, sanki etrafımızı saran bir görüntüyle karşı karşıya olduğu algısını uyandıran bu teknolojiyi  farklılıklarına göre 3 ana grupta incelemek gerekir.

Kısmi Katılımlı Ortamlar: Dünya ile ilişkiniz tamamen kopmadan deneyimleyebileceğiniz bir gerçeklik hissiyatı yaşayabilirsiniz. Buna en uygun örneklerden biri olarak uçuş simülatörlerini gösterebiliriz.

CAVE – Tam Katılımlı Ortamlar: Bilgisayar Destekli Sanal Ortam için kullanılan bir kısaltma olmakla beraber kişinin deneyimlemesi esnasında tüm duyusal algılarına hitap ederek tabiri caiz ise kendinden geçmesini sağlamaya çalışılır. Bunun için bir çevre prodüksiyonu, farklı açılardan verilebilecek ses sistemleri, kasklı ekranlar, dokunsal algı cihazları kullanılır.

Ortak (Çoklu) Katılımlı Ortamlar: Adından da anlayabileceğiniz gibi bu ortamda birden fazla kişinin bir biri ile etkileşime geçebileceği ortamlar olarak düşünebilirsiniz. Hayal etsenize Dünyanın herhangi bir yerindesiniz ve bu sayede okuduğunuz üniversitede ya da bir sempozyuma katılabilir; insanlarla konuşup tartışabilirsiniz. Yani özetle yapabilecekleriniz hayalleriniz ile sınırlı !

VR (Virtual reality) Cardboard

360° videoların yaygınlaşması ve bir çok markanın aynı zamanda pazarlama faaliyetleri içinde kullandığı bu teknolojiyi; Google’ın VR Cardboard’unu edinip; en fazla 5.2″ ekrana sahip olan iOS veya Android akıllı telefonunuza herhangi bir VR uygulamasını indirerek veya YouTube’daki 360°  videolarını seçerek rahatlıkla deneyimleyebilirsiniz. ufak bir hatırlatma Android telefonunuzdan youtube’a girdiğinizde  360° videoları seçip istediğiniz içeriği aratmayı unutmayın !

Android360Video