Nükleer santral

Rusya, yüzen nükleer santralin çalışmaya hazır olduğunu duyurdu

Uzun bir süredir yüzen nükleer santral üretebilmek adına çalışmalarına devam eden Rusya, sonunda projenin başarıyla tamamlanabildiğini duyurdu. Bir gemi üzerinde bulunan santralin az nüfuslu yerlere enerji sağlayacağı biliniyor.

Çin ve ABD gibi büyük ülkelerin nükleer güç konusundaki ileri düzey çalışmalarına rağmen dünyanın ilk yüzen nükleer santral Ruslar tarafından hayata geçirildi. Rusya, devlete ait olan Rosatom isimli şirketin 2007 senesinden beri yürüttüğü 232 milyon dolarlık projenin sonunda tamamlandığını duyurdu. St. Petersberg’de bulunan santral, Murmansk isimli şehre gelerek buradan yakıt almasının ardından çalışmaya başlayacak.

Aslında santralin St. Petersberg’den yakıt alması, ardından Pevek’e gönderilmesi planlanmıştı. Ancak Greenpeace başta olmak üzere çevreci grupların baskıları sayesinde şirketin planında bazı değişiklikler yapıldı. Bu sayede aktif bir nükleer santralin Kuzey Denizi’nden geçmesi engellenmiş oldu.

48 megawatt güç üretecek olan santralin Pevek ve çevresine güç sağlayacağı biliniyor. Proje yöneticileri, ıssız ve ulaşımı zor olan bu bölgeye bir nükleer santral kurmaktansa böylesinin daha faydalı olabileceğini dile getirdi.